Francia harci gépek tartoztatták fel az orosz bombázót

Két francia harci gép tartóztatta fel a két TU-160 típusú orosz bombázót a La Manche csatorna felett a francia partok közelében február 17-én – közölte kedden a francia légierő vezérkari főnöke.

“A bombázók Oroszországból szálltak fel, megkerülték Norvégiát, az angol szigeteket, az angol erők feltartóztatták, mi pedig a La Manche csatornánál tartóztattuk fel őket” – mondta André Lanata katonai újságírók előtt Párizsban. “A nemzetközi vizek felett maradtak, és visszafordultak még a francia légtér előtt. Elkísértük őket addig, amíg észak felé vették az irányt”tette hozzá a tábornok. Egy Rafale és egy Mirage 2000 típusú harci gép vett rész a műveletben, amely az észak-franciaországi Touquet magasságában, néhány tucat kilométerre a partoktól történt. A francia harci gépeket egy angol gépről töltötték után repülés közben, hogy “tudják folytatni az észlelést” – jelezte a vezérkari főnök. 

Hírdetés

A brit királyi légierő gépeiből két Typhoon típusú emelkedett a francia gépeket megelőzően a levegőbe az orosz bombázók feltartóztatására, miután a britek is észlelték, hogy orosz gépek közelednek a brit légtér felé. A brit védelmi minisztérium még aznap beszámolt az esetről.
André Lanata tábornok szerint ez a fajta orosz magatartás ritka a NATO-tagállamokkal szemben. “Nem vált gyakoribbá, ez hozzátartozik az orosz erőfitogtatáshoz, nem gyakori” – fogalmazott a francia tábornok.

A NATO-tagállam harci repülői azonban nem először indultak orosz gépek feltartóztatására, amióta az ukrán válság miatt feszültté vált a Nyugat és Moszkva kapcsolata. Január 25-én a francia légierő két Mirage 2000 és egy Rafale típusú gépe szállt fel két TU-95 típusú orosz bombázó feltartóztatására a La Manche csatorna felett.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »