Francia elnökválasztás: nem győznek bocsánatot kérni az álkonzervatívok egy antiszemitának kikiáltott karikatúra miatt

Francia elnökválasztás: nem győznek bocsánatot kérni az álkonzervatívok egy antiszemitának kikiáltott karikatúra miatt

Szankciókat kért vasárnap a másfél hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon az ellen, aki az őt jelölő pártból, a jobbközép Köztársaságiaktól felelős az elnökválasztás favoritjának számító Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszterről készült "antiszemita" karikatúra megjelenéséért.

Az igazság a Macron-galaxisról elnevezésű karikatúra pénteken jelent meg a legnagyobb francia ellenzéki párt Twitter-oldalán. A rajzon a vezető politikusok és ismert közéleti emberek által körbefogott görbe orrú, cilinderes Emmanuel Macron bankárként ábrázolva sarlóval a kezében szivart vág. Miután a rajz felháborodást váltott ki a közösségi oldalakon, a Köztársaságiak pártja azt törölte a Twitterről.

“Nem fogom eltűrni, hogy a pártom az antiszemita propaganda kódjait használó karikatúrát tegyen közzé” – olvasható a korrupciógyanúba keveredett korábbi favorit Francois Fillon közleményében. “Megértem a felháborodást, amelyet az kiváltott, miután történelmünk szomorú korszakának rajzait idézi és olyan ideológiát közvetít, amely ellen mindig is harcoltam. A politikai harc kemény, de méltóságteljesnek kell maradnia” – tette hozzá az álkonzervatívoknak már a választások előtt megbukott jelöltje.

A "konzervatív" elnökjelölt azt kérte Bernard Accoyer pártfőtitkártól, hogy szankcionálja “az elfogadhatatlan karikatúra” megjelenéséért felelős párttagot.

Hírdetés

Bernard Accoyer péntek este közleményben kért elnézést, miután törölte is a karikatúrát a párt Twitter-oldaláról.

“Tudatában vagyok annak, hogy az Emmanuel Macronról készült karikatúra, amelyet a Köztársaságiak Twittere közzétett, majd visszavont a közösségi oldalakon, lehetőséget teremthet téves értelmezésekre. Valamennyi köztársasági nevében elnézést kérek azoktól, akiket sértett vagy sokkolt a rajz. Emlékeztetek arra, hogy a mozgalmunk teljesen elkötelezett a köztársasági értékek védelmében” – olvasható a mentegetőző közleményben.

Nicolas Lebourg történész, a "francia szélsőjobboldal szakértője" elképesztőnek nevezte a Le Monde című napilapban, hogy "ilyen erős képi referenciákkal" ábrázolták a centrista jelöltet. "Ez teljesen a judeo-kapitalista összeesküvés reprezentációja, amely mélyen gyökerezik a szélsőjobboldalban. Olyan referencia, amely nagyon messze áll a Köztársaságiaktól, akik nem vádolhatók azzal, hogy antiszemita párt lennének" – emlékeztetett a történész.

Szerinte a karikatúrával a párt szembemegy a saját gaullista kultúrájával. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a referenciák egyértelmű felismerése némi képi kultúrát igényel.

A Le Monde című napilapnak a "jobbközép" párt egyik politikusa hibának nevezte a tweetet, amelyet “a felesleges viták elkerülésére” vontak vissza, és a centrista jelölt fotójával helyettesítettek.

(MTI – 888 nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »