FOTÓK: Szlovákiai lakosok támadták meg a lengyel benzinkutakat és üzleteket

FOTÓK: Szlovákiai lakosok támadták meg a lengyel benzinkutakat és üzleteket

Lengyelországban tegnaptól 1,20 euróba kerül a benzin literje. A kormány továbbá radikálisan csökkentette az áfát, így az élelmiszereket is szinte adómentesen lehet megvásárolni. Ennek okán a szlovákiai vásárlók megrohamozták a benzinkutakat és az áruházakat.

Tegnap óta Lengyelországban jócskán csökkent az élelmiszerek áfája, továbbá a benzin és a gázolaj áfája is 23 százalékról 8 százalékra esett, ami körülbelül 15 centtel csökkenti az üzemanyag literenkénti árát. A határ menti szlovákiai vásárlók pedig mindjárt az első napon elindultak a határ felé. A sofőrök a benzinkutakon akár 20 eurót is megtakarítottak ahhoz képest, amit Szlovákiában fizettek volna. „Az üzemanyag tekintetében nagy a különbség. Sokat lehet spórolni. A különbség literenként 40 cent is lehet. Bevásárolni is elmegyek. Amit a benzinen megspórolok, elköltöm az élelmiszerekre. A politikusainknak is észhez kellene térniük végre, és csökkenteniük kellene az élelmiszerek és az üzemanyag áfáját” – mondta a pluska.sk-nak a felsővízközi (Svidník) Dušan.

„A múlt héten jártam itt, de egyes élelmiszerek árai alacsonyabbak voltak, mint ma. Az az érzésem, hogy mesterségesen emelték meg az árakat, hogy az áfacsökkentés után ne legyenek olyan olcsók” – mondta Vladimír Ladomérvágása községből (Ladomirová).

Hírdetés

A hazai szakértők szerint azonban az élelmiszerek áfájának csökkentése nem jelentene nagy segítséget az embereknek. „Nincs szükség túlzott elvárásokra – az élelmiszerárak emelkedését az energiaárak emelkedése és a központi bankok monetáris politikája is hajtja. Az áfacsökkentés lassíthatja a tendenciát, de nem fordíthatja meg” – nyilatkozta Martin Vlachynský, az INESS elemzője. Hasonlóan látja ezt a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara is. „Nem látunk ebben értelmet a lakosság szempontjából, mert amikor az árak csökkennek, a hatás elveszik a kereskedők árrésében.” – mondta Jana Holéciová, a kamara szóvivője. Véleménye szerint inkább a kompenzáció útját kellene járnunk, a lakosok kiválasztott csoportjainak juttatásokat biztosítva.

Fotók a galériában!

(pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »