Fotó jött a Marsról, mintha egy ujjlenyomatot látnánk rajta

Fotó jött a Marsról, mintha egy ujjlenyomatot látnánk rajta

A NASA közzétett egy olyan fotót egy marsi kráterről, aminek egyes részei úgy néznek ki, mintha egy emberi ujjlenyomatot látnánk a magasból.  Az amerikai űrkutatási hivatal ezúttal a vörös bolygó egyik kráterét, az Airy-0 nevű képződményt nézte meg közelebbről, számol be róla a HVG.

a képen megjelenő rész egy másodlagos, mindössze 0,5 kilométer széles kráter, ami a sokkal nagyobb Airy-kráteren belül helyezkedik el.

Hírdetés

A felvételt nem most készítették, hanem még tavaly szeptemberben, de a NASA valamiért csak napjainkban adta ki. Az elkészítésében fontos szerepe volt az űrkutatási hivatal egyik szondájának, a Mars Reconnaissance Orbiternek, ami a HiRISE (High-Resolution Imaging Science Experiment) nevű berendezéssel végezte el a képkészítést. Ez egyébként egy körülbelül 65 kilogrammos kamera, aminek a megépítése mintegy 40 millió dollárba került.

Az Airy-kráter a Sinus Meridiani nevű régióban található; a gerincét homokdűnék borítják, amiken egy vékony porréteg is található. Az Airy-0-t borító por valószínűleg hematit, ami szürkés színt ad a talajnak.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »