Forrong az orosz ellenzék: tüntetéseket sürgetnek Putyin ellen

Forrong az orosz ellenzék: tüntetéseket sürgetnek Putyin ellen

Az orosz ellenzék szerdán tiltakozásra szólított fel Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, aki ma reggel elrendelte 300 ezer tartalékos mozgósítását – adta hírül az MTI.

Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezető azt mondta, hogy Putyin még több orosz embert küld a halálba egy kudarcos háború miatt.

“Egyértelmű, hogy a bűnös háború egyre rosszabb, egyre mélyül, és Putyin igyekszik minél több embert belekeverni ebbe” 

– üzente a börtönből Navalnij az ügyvédei által rögzített és nyilvánosságra hozott videofelvételen, azt is hangoztatva: “Emberek százezreit akarja bemocskolni (Putyin) ezzel a vérrel.”

A február 24-i invázió óta Putyin keményen fellépett a másként gondolkodók és a média ellen: több ezer embert tartóztattak le a háborúellenes tüntetéseken, és egy új törvény 15 év börtönbüntetést ír elő azoknak, akik “álhíreket” terjesztenek a hadseregről.

Hírdetés

Az orosz állami televízió a kritikusokat árulóknak állítja be, akik a “Nyugat zsoldjában” állnak. Putyin szerint az ország harcban áll a Nyugattal Ukrajna miatt, amelyet szerinte az Egyesült Államok és szövetségesei arra használnak fel, hogy elpusztítsák Oroszországot – írta jelentésében a Reuters. A hírügynökség arról is beszámolt, hogy orosz háborúellenes csoportok utcai tüntetésekre szólítottak fel a mozgósítási parancs ellen.

“Ez azt jelenti, hogy orosz férfiak ezreit – apáinkat, testvéreinket és férjeinket – a háború húsdarálójába vetik” 

– közölte a Veszna jogvédő és háborúellenes központ. “Most a háború minden otthonba és minden családba eljutott” – fogalmaztak. A szervezet egyben felszólította az oroszokat, hogy szerdán vonuljanak utcára a nagyobb városokban.

A “különleges katonai műveletnek” nevezett háború február 24-i kezdete utáni napokban a rohamrendőrök lecsaptak az éjszakai utcai tüntetések résztvevőire, és az OVD-Info tüntetővédelmi szervezet szerint legalább 16 ezer demonstrálót vettek őrizetbe.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »