Forró: Mindkét országot erősítik a magyar-szlovák kapcsolatok

Szlovákia és Magyarország hasonló álláspontot képvisel az Európai Unióban zajló eseményekről, jelenleg szorosan együttműködnek egymással, ami mindkét szomszédos állam számára előnyös. Ezt Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke mondta a TASR TV-ben.

Hírdetés

A politikus emlékeztetett arra, hogy sem Szlovákia, sem Magyarország nem tartozik az Európai Unió legerősebb országai közé, az együttműködés pedig csak erősítheti pozíciójukat. „Voltak olyan szakaszok a történelemben, amikor nem volt a legideálisabb az együttélésünk, de arra kellene építeni, ami összeköt, és közös utat szükséges keresni” – mondta Forró.

Szerinte Szlovákia és Magyarország jelenleg is választ keres Ukrajna azon döntésére, hogy egyoldalúan megszakítja a Lukoil orosz olajának Közép-Európa területére történő tranzitját. Amit Ukrajna tett, az nagyon szomorú, mert Szlovákia és Magyarország sokat segített neki a múltban és segíti ma is.”

Forró emlékeztetett arra, hogy Magyarország fontos áramszolgáltatója Ukrajnának és Szlovákiának, egyebek mellett a gázolaj beszállítója is. „Hogyan tudnánk tovább szállítani? Ha a Slovnaft nem kap olajat, hogyan tud gázolajat termelni” – teszi fel a kérdést Forró.

Szerinte Ukrajna hozzáállása összefügg azzal, hogy Szlovákia és Magyarország nem akar fegyvert szállítani Ukrajnának. Úgy gondolja, hogy az Európai Uniónak nem sikerült megoldania ezt a vitát, és semmilyen módon nem támogatta saját tagállamait. Éppen ellenkezőleg, Forró szerint az Európai Bizottság a jogállamiság napirendjét próbálja felhasználni Szlovákia ellen.

A múltban az EB is alkalmazta ezt a fegyvert az általuk engedetlen államok ellen. Előtte Lengyelország és Magyarország szerepelt a feketelistán” – állítja Forró. Hozzátette: a Magyar Szövetség támogatja Szlovákia szoros együttműködését az Európai Unióval. „Végül is tagjai vagyunk az Európai Uniónak. De ez nem jelenti azt, hogy mindenben egyetértünk” – mondta.

Elmondása szerint a Magyar Szövetség szeptember 28-án várja a tisztújító kongresszust, amelyen megválasztja az elnököt és az új elnökséget. „Meg kell határoznunk a következő időszak irányát és jövőképét. Fontosnak tartom, hogy partnereket keressünk. Regionális szinten erősek vagyunk” – jelentette ki Forró. A Magyar Szövetségnek ugyan nem sikerült bejutnia a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsába és az Európai Parlamentbe, de az önkormányzati és a regionális választásokon sikeresen szerepelt, az elnökválasztás második fordulójában pedig a Magyar Szövetség támogatása hozzájárult a jelenlegi elnök megválasztásához.”

Forrás: ma7.sk

The post Forró: Mindkét országot erősítik a magyar-szlovák kapcsolatok appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »