Forró megsértette az ukrán választási törvényt? A Szövetség várja az ukrán fél magyarázatát

Forró megsértette az ukrán választási törvényt? A Szövetség várja az ukrán fél magyarázatát

A DenníkN információi szerint Forró Krisztiánt az ukrán választási törvény megsértése miatt utasították ki az országból.

Ahogy arról hírt adtunk, Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét az ukrán hatóságok szerdán nem engedték belépni az országba. A határon tudta meg, hogy 2023 októberéig ki van tiltva az országból. A kiutásítást az ukrán hatóságok nem indokolták.

Hírdetés

Forró Krisztián ezért Ivan Korčok külügyminiszterhez fordult, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot ukrán kollégájával, és kérjen magyarázatot arra, mi alapján döntöttek az ukrán hatóságok egy szlovák és európai uniós állampolgár kitiltásáról. Forró emellett arra is kérte a külügyminisztert, hozassa nyilvánosságra az Ukrajnából kitiltott szlovák állampolgárok névsorát – indoklással együtt.

A DenníkN csütörtökön ukrán külügyi forrásokra hivatkozva azt írta, a Szövetség elnökét az ukrán választási törvény megsértése miatt utasították ki az országból. Forró Krisztián a 2020 októberi ukrajnai helyhatósági választásokon a helyi magyar párt támogatására hívta fel a kárpátaljai magyar közösséget. Ukrajna hasonló okokból több magyarországi politikust is kiutasított. A lap információi szerint más szlovákiai politikus nem szerepel a tiltólistán.

Magdeme Klára, a Szövetség szóvivője a ma7-nek elmondta, továbbra sem kaptak semmilyen hivatalos tájékoztatást az ukrán hatóságoktól, miért utasították ki az országból a párt elnökét.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »