Forró Krisztián (Szövetség): Támogatni kell a gazdákat az aszálykárok miatt + megoldási javaslatok

Forró Krisztián (Szövetség): Támogatni kell a gazdákat az aszálykárok miatt + megoldási javaslatok

Drágább lehet a hűtő tartalma, mint maga a hűtő – így jellemezte a Szövetség-Aliancia elnöke a mezőgazdaságban uralkodó helyzet lehetséges kifutását.

Forró Krisztián szerint az aszály és a kevés csapadék miatt nehéz helyzetbe kerültek a gazdák, ami kihat majd a termények árára.

– hangzott el tőle.

A Szövetség megoldási javaslatai az aszálykárok enyhítésére

A pártelnök konkrét megoldásokat is javasolt a helyzet enyhítése érdekében.

Gyors és hatható segítség közé a zöldnafta támogatások igénylését, a gazdák hiteltörlesztő részleteinek halasztását legalább év végéig a terület alapú és jószág alapú mezőgazdasági támogatások, kérvények mielőbbi kifizetését javasolta.

„Jelen pillanatban a gazdák nem kaphatják meg előlegben a területalapú támogatásokat, ami nagy segítség lenne, hiszen műtrágyára, vetőmagra tudnák fordítani”

Hírdetés

– magyarázta Forró, aki szerint a környező országokban ez a rendszer működik, ami a szlovákiai gazdák számára versenyhátrányt jelent.

Hosszú távú megoldások közül az öntözőrendszer fejlesztésére sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani, ami növelné a terméshozamot. Továbbá az önkormányzatok és a gazdák együttműködését szorgalmazta, valamint kompenzációt a megnövekedett energiaárak miatt.

Forró az üzletláncokra vonatkozóan is javasolta, hogy árrésükkel az embereket segítsék, ne csak saját hasznukat nézzék.

A sajtótájékoztatón részt vett Patasi Ilona is, a Szlovák Agrárkamara elnöke, aki több most folyó, aktuális támogatási program merítésére hívta fel a figyelmet. Példaként a zöld nafta támogatást említette, illetve a kezdő ill. kis gazdáknak járó 15, illetve 50 ezer eurós működési támogatást. Ezek a lehetőségek Dél-Szlovákiában gyakran nem kerülnek hatékonyan kimerítésre, melynek javítása érdekében a Szövetség és Patasi Ilona a falugazdász program hozzájárulására is számítanak.

Részletek a sajtótájékoztatón készült felvételünkön, melynek magyar része 13:10-tól kezdődik.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »