Forró Krisztián (MKP) a Körképnek: A Most-Híddal már megegyeztünk, de az egységhez a felelősségteljes Összefogásra is szükség van (Interjú)

Forró Krisztián (MKP) a Körképnek: A Most-Híddal már megegyeztünk, de az egységhez a felelősségteljes Összefogásra is szükség van (Interjú)

Azt mondja, továbbra sem adta fel a felvidéki magyar politikai egység megteremtését, bár az árkokat nagyon nehéz lesz betemetni. Aki ellen vádat emelnek, annak szerinte nem lehet helye az új pártban.

Biztos abban, hogy 2022-ben erős képviselete lesz a magyarságnak a megyékben és az önkormányzatokban. 2021-ben leginkább a népszámlálásra és a minél szélesebb magyar egység megteremtésére fog öszpontosítani.

A Körkép.sk Forró Krisztiánt, az MKP idén megválasztott új elnökét kérdezte.

 

Ha egy szóval kellene jellemeznie az idei évet, melyik lenne az?

Kihívások. Ebben az évben a járványügyi helyzetnek köszönhetően rengeteg kihívással kellett szembenéznie valamennyiünknek. Egészségügy, oktatás, kikapcsolódás, munkahely – nincs egyetlen olyan terület sem, ahol ne kellett volna váratlan, rendkívüli helyzettel szembenéznünk.

Nem érez csalódást a parlamenti választási eredmény és az egységesülés idei elmaradása miatt?

A parlamenti választás eredménye, véleményem szerint, a felvidéki magyarok körében általában csalódás volt. Még akkor is, ha sokan számítottak rá. Bízom benne, tudunk belőle tanulni, és tudatosítjuk, közösségünk akkor lesz hajlandó saját képviseletet támogatni, ha az egységes és hiteles lesz. Ebben az évben több komoly lépést is tettünk az egyesülés felé. Közelebb állunk hozzá, mint az elmúlt évtizedben bármikor. Mindemellett van még mit tennünk, jövőre folytatjuk.

Ön júliusban került az MKP élére, előtte évekig az országos vezetés közelében mozgott. Megválasztása után az fogadta a pártközpontban, amire számított?

Véleményem szerint az új helyzetekre sosem lehet teljesen felkészülni. Mindig vannak tényezők, amikkel nem számít az ember. Tudtam, hogy kemény munka vár rám és az elnökségre. Nem csalódtam. 🙂

Mi volt az egységesülési folyamat legnagyobb akadálya az Ön számára?

Minden tárgyalás során az a legnagyobb kihívás, hogy az álláspontokat közelítsük egymáshoz. Ebben az esetben ez annál nehezebb volt, mivel a tárgyalási folyamatokat több mint tíz éves árokásás előzte meg. Mindez nem csak politikai szinten, hanem társadalmi szinten is. Nem egyszer családi rendezvényeken vesztek össze családtagok politikai nézetek miatt. Ezeket az árkokat nagyon nehéz egyik napról a másikra betemetni.

Kompromisszumokra van szükség, amiket minden félnek még a saját csapatában is meg kell beszélnie. Ha azt akarjuk, hogy a megegyezés után a szövetség sokáig fennmaradjon, egyik fél sem érezheti legyőzöttnek magát. Ugyanakkor mindenkinek engednie is kell.

A Most-Híd és az Összefogás közti viszony már-már a Matovič-Sulík konflikust idézi, olykor mintha már a gyűlölet is felszínre kerülne. Hogyan tudnak ebből hiteles, a választók számára hihető egységes összegyúrni?

Hírdetés

A tárgyalások során úgy tűnt, mindkét fél el tudja fogadni, hogy az MKP pozíciója a legerősebb. Mégsem éltünk vissza helyzetünkkel, hiszen nem ragaszkodtunk ahhoz, hogy egyedül dönthessünk bármiben. Véleményem szerint a partneri viszony alapja, hogy a domináns szereplő nem él vissza helyzetével.

Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy a két másik fél álláspontja közelítsen egymáshoz. Bízom benne, hogy  valamennyi résztvevő fél ilyen felelősségteljesen fog a kérdéshez hozzáállni.

Az elmúlt hetek közvélemény-kutatásai vegyes képet mutatnak. Mennyire vehetőek egyáltalán komolyan még ezek a felmérések?

Tény, hogy a közvélemény-kutató ügynökségek nehezen tudják felmérni a magyar pártok súlyát. Ennek módszertani okai vannak. Inkább csak trendeket lehet belőlük leszűrni, azt sem minden esetben.

Az MKP számára a kétpárti, Most-Híddal való egyesülés is alternatíva, ha az Összefogással nem sikerül megállapodni?

Az MKP és a Híd, a két legerősebb formáció, elnökségi szinten tulajdonképpen megegyezett. Ez egy újabb komoly lépés volt az egyesülés irányába. Hiszen a több mint egy évtizednyi árokásást követően megkezdődhet az árkok betemetése. Közösségünk régóta vár erre a pillanatra. Fontos hangsúlyozni, ez nem személyek átmentéséről szól.

Az egység megteremtésének alapfeltétele, hogy minél szélesebb körű politikai és társadalmi közösséget sikerüljön egymás mellé állítani. Bízom benne, hogy az Összefogás is mielőbb csatlakozik a szövetséghez. Ehhez természetesen mindkét félre szükség van, hiszem, hogy ők is felelősségteljesen állnak majd a kérdéshez.

Nem tartanak attól, hogy a Most-Híd negatív megítélése (többen a rendőrség célkeresztjében állnak, és nyomozás zajlik ellenük) a magyar pártot is magával ragadja? Lásd az AKO legutóbbi felmérését.

Szeretném ismét hangsúlyozni, hogy az új egységes párt nem szólhat személyek átmentéséről. Amennyiben bárkiről kiderül, hogy bűnös, az igazságszolgáltatásnak lépnie kell. Függetlenül attól, melyik csoportosulásból kerül ki. Ez természetes.

Ha fogadni kellene, ön szerint lesz közös, hárompárti indulás a 2022-es megyei és helyhatósági választásokon?

Biztos vagyok benne, amennyiben minden érintett fél kellő alázattal és felelősségteljesen áll majd az egyesülési folyamathoz, a 2022-es megyei és helyhatósági választásokat követően közösségünk erős képviselettel fog rendelkezni régiós szinten.

Mit tart elnöki időszaka eddig legnagyobb eredményének?

Alaptermészetem, hogy állandóan azt elemzem, hogyan tudtam volna jobban elvégezni az egyes feladatokat, így sosem vagyok teljesen elégedett magammal. 🙂 Az MKP elnöki pozícióját akkor vettem át, amikor a felvidéki magyarság kiábrándult a politikából, egyre kevésbé hitte, hogy lesz hiteles, egységes képviselete.

Mindemellett a hangulatra jelentősen rányomta bélyegét a járványügyi helyzet is. Véleményem szerint az, hogy elindult az egyesítési folyamat, és hogy a két legnagyobb örök rivális, az MKP és a HÍD megegyezett, nyugalmat és békét hozhat közösségünknek, és az energiákat végre teljes mértékben a munkára, a hiteles érdekképviseletre lehet fordítani.

Mivel lenne a legelégedettebb a 2021-es esztendőben?

Nagyon sok feladat vár ránk 2021-ben. Ha általánosságban vesszük, bízom benne, hogy a járványügyi helyzet mielőbb megoldódik. Fontos, hogy a károsultak, főként a vendéglátóiparban, sportban, rendezvényszervezésben működő cégek, intézmények megkapják a szükséges segítséget, ami számukra létkérdés.

A felvidéki magyarság számára az egyik legfontosabb esemény a februári népszámlálás lesz. Tudatosítanunk kell, hogy a népszámlálás eredményei közösségünk jövőjét nagyban befolyásolják. Leginkább a nemzetiségre és az anyanyelvre vonatkozó kérdésekben fontos, hogy a magyart jelöljük be. Magyarságunk kincs, melyben óriási lehetőségek vannak, becsüljük. Megőrzésére komoly hatással vannak a népszámlálási eredmények.

Valamennyiünk felelőssége nagy, hogy erre felhívjuk társaink figyelmét. Nem utolsó sorban pedig továbbra is dolgoznunk kell azon, hogy az egységbe minél több intézményt és szervezetet bekapcsoljunk, amelyek a felvidéki magyarságot hivatottak képviselni. Ezzel tudjuk szolgálni közösségünk megmaradását és gyarapodását. Ehhez kívánok mindenkinek természetesen erőt és főleg egészséget az új esztendőben!

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »