Forró Krisztián a Körképnek: Márki-Zaynak szurkol a szlovák külügyminiszter a magyarországi parlamenti választásokon?

Forró Krisztián a Körképnek: Márki-Zaynak szurkol a szlovák külügyminiszter a magyarországi parlamenti választásokon?

Jövő áprilisban parlamenti választások lesznek Magyarországon. A voksolás tétje, hogy marad-e hatalmon a jelenlegi nemzeti-konzervatív értékrendű, a határon túli magyarságot is szívügyének tekintő Orbán-kormány, avagy eljön Márki-Zay Péter és a mögötte álló összellenzéki összefogás ideje.

A felvidéki magyarság a szlovák állampolgársági törvény jogfosztó rendelkezései értelmében csak egyénileg tud részt venni a voksoláson, politikai vonalon azonban már itt is javában zajlik a kampány.

Ebbe szállt bele a napokban Mikuláš Dzurinda korábbi szlovák kormányfő, illetve a liberális párt által vezetett szlovák külügy diplomatája, Szlovákia magyarországi nagykövete, Pavel Hamžik is. A dolog érdekessége, hogy mindketten az ellenzéki jelölt, Márki-Zay Péter mellett tették le voksukatt, amit Márki-Zay saját csatornáin kellően ki is használt.

Nagy a tét

A magyarországi parlamenti választások eredménye természetesen komoly kihatással bír nemcsak a felvidéki magyarságra és a szlovák-magyar kapcsolatokra, hanem a V4-ekre, mi több, brüsszeli vonatkozásaiban egész Európára is.

Érthető, hogy a felvidéki magyar politikusok is kiemelt figyelemmel követnek minden ezzel kapcsolatos megnyilvánulást. E téren Gyimesi György (OĽaNO), a szlovák kormánykoalíció magyar nemzetiségű képviselője és a Szövetség elnöke, Forró Krisztián (MKP platform) a legaktívabb.

Márki-Zay Péter Mikuláš Dzurindával és a budapesti szlovák nagykövettel való közös kiállásáról a Körkép.sk elsőként számolt be a felvidéki magyar sajtóban.

A budapesti szlovák nagykövettel és a szlovák exkormányfővel is találkozott Márki-Zay

Gyimesi: Kettős kilométer Ivan Korčoktól

Gyimesi György e korántsem megszokott találkozók után azonnal kijelentette, hogy az Ivan Korčok vezette szlovák külügy nyíltan beavatkozik a magyar választási kampányba. Miközben épp Korčok volt az, aki a magyar kormányzat legitim, alaptörvényben is foglalt határon túli támogatáspolitikája kapcsán szinte háborút indított Budapest ellen az elmúlt időszakban.

Hírdetés

A Körkép.sk a témával kapcsolatban Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét kérdezte.

Szlovákia és Magyarország a jószomszédi kapcsolatokban érdemelt a V4-ek fenntartása és erősítése mellett. Ennek ellenére több szlovák közéleti szereplő, hivatalos személy az elmúlt napokban az ellenzéki Márki Zay Péter támogatása mellett foglalt állást. Gondolunk itt Mikulás Dzurinda volt szlovák miniszterelnök, és az aktuális magyarországi nagykövet, Pavol Hamžík Márki Zay-jal való közös fotózkodására. Hogyan értékeli mindezt?

Mikulás Dzurinda jelenleg az EPP egyik fontos háttérintézményének az elnöke, ezért úgy tűnik, hogy ezen lépései személyes bosszúhadjáratának jelei a FIDESZ és Orbán Viktor ellen, amiért kilépett a néppártból.

Ami pedig Hamžíkot illeti, ha a szlovák nagykövetség ezt a meghívást nem is utasította vissza, megtehette volna, hogy egy alacsonyabb beosztású diplomatával képviselteti magát. Amennyiben Ivan Korčok külügyminiszter jónak nevezi a két ország közti viszonyokat, és barátjának nevezi Szijjártó Pétert, akkor ebben a szellemben kellett volna eljárnia nagykövetének, Hamžíknak is. Így viszont felmerül a kérdés, kinek is szurkol valójában a külügyminiszter a magyarországi parlamenti választásokon.

Nem gondolja, hogy a szlovák külügynek oda kellene hatnia, és tartózkodnia kellene a választási kampányban mindenfajta politikai állásfoglalástól akár ilyen, indirekt formában is?

Mi annak örülnénk leginkább, ha a külügyminiszter a Magyarországon élő szlovákokat buzdítaná a választásokon való részvételre, és a velük való konzultáció után formálna véleményt.

Helyesnek tartja azt, hogy Ivan Korčok külügyminiszter csendben van, és nem reagált sem Dzurinda, sem Hamžík nagykövet nyílt állásfoglalására? Hiszen nem is olyan régen még fordított előjellel Szlovákia belügyeibe való beavatkozással vádolta meg Magyarországot annak gazdasági segítségnyújtása kapcsán?

Dzurinda nem a külügyminiszter beosztottja, így nincs közvetlen ráhatása, Hamžík nagykövettel kapcsolatban pedig már kifejtettem véleményemet.

Ön a Szövetségen belül az MKP platform tagja, mely MKP a Fidesz stratégiai partnere. Mi a stratégiai partner álláspontja a fenti összefüggésekben, látva, hogy egy ellenzéki miniszterelnök-jelöltet támogatnak szlovák hivatalos szereplők a jelenlegi legitim kormányfővel, Orbán Viktorral szemben?

Annyiban pontosítanék, hogy Mikulás Dzurinda jelenleg nem hivatalos szereplője a szlovákiai politikának. Orbán Viktornak  pillanatnyilag jóval több támogatója van a szlovák politikában mint ellenzője. A jelek szerint Ivan Korčok a kisebb, de talán hangosabb csoport tagja.

Ma este érdekes vita a tévében

A magyarországi választások, Márki-Zay Péter személye és a szlovák-magyar viszony lehetséges alakulása lesz egyébként a témája a közmédia Do kríža című műsorának is, mely ma este, azaz szerdán, 22.45 órakor lesz látható a Kettesen. Meghívott vendégek:

Gyimesi György – OĽaNO Hunčík Péter – a Most-Híd vegyespárt egyik szellemi atyja és Bugár Béla jóbarátja Peter Schutz – politikai kommentátor, publicista, elemző Műsorvezető: Jaroslav Daniška (Śtandard)

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »