Forrnak az indulatok a Jobbikban, nem lesz társelnöki rendszer

Forrnak az indulatok a Jobbikban, nem lesz társelnöki rendszer

Volner János, a párt alelnöke és Novák Előd, a párt egykori parlamenti képviselője szabadult el a Facebookon, nem rejtették véka alá, mit gondolnak Vona Gáborról és a néppártosodási politikájáról. Utóbbi azt írta, hogy holnap szavaz a Jobbik kongresszusa a társelnöki-elnökhelyettesi szisztémáról. Forrnak az indulatok a pártban – hívta fel rá a figyelmet az Origo.

A Jobbik elnöksége a Sneider Tamás-Gyöngyösi Márton párost ajánlotta Vona Gábor utódjául a párt kongresszusának. A választás kétségkívül erős, hiszen mégiscsak egy egykori szkinhedről és egy zsidókat listázni szándékozó politikusról van szó. Előnyükre szolgál, hogy varázsütésre ők lettek a párt kiemelten européer arcai, ráadásul mindketten a bukott pártelnök emberei.

Közben a radikálisok Toroczkai László vezetésével erőteljes szervezkedésbe kezdtek, az ásotthalmi polgármester több alkalommal megerősítette, elindul a pártelnöki székért, ráadásul sajtóinformációk szerint egyre többen támogatják. Mivel a párt alapszabálya nem rendelkezik a társelnöki szisztémáról, ezért a kérdésben kongresszust kell összehívni – a tisztújítást megelőzően.

Novák Előd Vona politikájáról: „Ne folytassuk a kudarcos utat”

Így van ezzel Novák Előd, a párt korábbi alelnöke, akit személyesen Vona Gábor hajtott el a Jobbik vezetőségéből a 2016-os kongresszust megelőzően. Közösségi oldalán egy remekbe szabott bejegyzéssel jelentkezett, amely a következő dilemmát boncolgatta: „vajon a pártkapcsolat vagy a párkapcsolat igényel nagyobb erőfeszítéseket az emberektől?” Természetesen az írás villámgyorsan átcsapott belpolitikai üzenetbe, a következők voltak a legfontosabb gondolatok:

Mivel hűséges típus, nem akar új pártot csinálni. Meggyőződése, hogy inkább őszintén, bátran szembe kell nézni a hibákkal, nem pedig „mindent külső okokra fogva folytatni a kudarcosnak bizonyult utat”. Küldöttként a Jobbik kongresszusán el fogja utasítani a társelnöki-elnökhelyettesi szisztémát. Helyette azt támogatja, hogy a Jobbiknak legyen „egy erőt sugárzó vezetője.”

Novák ismét kőkeményen beleszállt Vona Gáborba és politikájába, kudarcosnak nevezve azt. Úgy látja, hogy a párt jelenlegi vezetői a választási kudarcot kizárólag külső okokkal magyarázzák, ahelyett, hogy őszintén szembenéznének az elmúlt időszak hibáival. Novák lebegtethette a pártszakadást is.

A PestiSrácoknak nyilatkozott Budaházy György, a radikális jobboldal egyik arca, aki szintén elejtett egy érdekes megjegyzést: „párttisztséget nem vállalok, párttag nem leszek. Egyebekben pedig nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, mi lesz Toroczkaival. Ez a jövő zenéje.”

Hírdetés

Volner: „A néppártiság egy keret, amit meg kell tölteni tartalommal”

Csatlakozott a sejtelmes jobbikos megjegyzések sorához Volner János alelnök és jelenlegi frakcióvezető is. Toroczkai László közösségi oldalán tette egyértelművé, hogy elnökké választása esetén Volnert látná szívesen a frakcióvezetőként, ami azért furcsa, mert korábban Volner kitáncolt mögüle.

Volner közel sem számított Vona Gábor emberének, személye a radikálisok körében is elfogadható. Ismert, a Magyar Gárda alapítójaként korábban jó kapcsolatot ápolt a radikális Betyársereggel, és sokan úgy tartják, Toroczkai mellett ő az az elnökségben, aki még nem adta fel az egykori nemzeti radikális elveket. Vona Gáborral való konfliktusát jól mutatja, hogy a választás előtt kiszorították a jobbikos médiabirodalom egyik kulcspozíciójából. Volner ismét egy meglehetősen érdekes bejegyzést tett közzé közösségi oldalán. Az áprilisi választási eredmény minden, Magyarország iránt felelősséget érző ellenzéki politikust újratervezésre késztet. Minket, jobbikosokat is. – így kezdte írását a politikus. Aztán finoman kritizálta Vona Gábort, szerinte a néppártiság egy keret, amit meg kell tölteni tartalommal:

Vona Gábor kezdte el a néppárti utat járni, de már azt is tudjuk, nem ő fog minket végigvezetni rajta. A néppártiság egy keret, amit meg kell tölteni tartalommal.

A bukott pártelnök és politikája nem maradt további kritika nélkül a bejegyzésben. Volner szerint meg kell haladnia a Jobbiknak Vona Gábor örökségét, és újra kell tervezni mindent.

Nem lesz társelnöki rendszer

Nem lesz társelnöki rendszer a Jobbikban – ezt a párt szóvivője jelentette be. Mirkóczki Ádám azt mondta: a kongresszuson több alapszabálymódosításról döntöttek, de a korábban említett társelnökök helyett egy elnök és egy elnök-helyettes vezetni majd a pártot. Hozzátette, az elnökség továbbra is a néppárti vonalat erősítő Gyöngyösi Márton- Sneider Tamás párost támogatja.

EchoTv

 

The post Forrnak az indulatok a Jobbikban, nem lesz társelnöki rendszer appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »