Forrásmentő borvíztúra (Kovászna)

Forrásmentő borvíztúra (Kovászna)

A még létező ásvány- és édesvizű forrásokat kereste fel a Hankó és a Horgász völgyében vasárnap Bicskei Zoltán nyugalmazott ásványvízforrás-felügyelő vezetésével mintegy hetven természetbarátból álló kovásznai csoport.

A természetjárók a Dr. Benedek Géza Szívkórház elől indultak a nyolc kilométeres túrára, amelynek során felkeresték a még meglévő ásvány- és édesvizű forrásokat a Hankó és a Horgász völgyében, illetve a Ceaușescu-villa és az egykori Hankófürdő közötti „egérút” mentén, amelyet a nyolcvanas évek derekán azért építettek, hogy a diktátor veszély esetén elmenekülhessen Horgász-völgyi villájából.

Hírdetés

„A túra célja az volt, hogy a fiatalokkal megismertessük a régi borvízforrásokat, de a tiszta környezetben megbúvó édesvízűeket is, feltérképezzük azok állapotát, hogy a közeljövőben kitisztítsuk a forrásokat és helyreállítsuk a környezetüket. Ugyanakkor szándékunkban áll ismertetőtáblát elhelyezni minden forrás vegyi összetételéről, a mostani túrán ezt meg is tettük a Hankó-forrásnál” – tájékoztatott Bicskei Zoltán ásványvízforrás-felügyelő, aki 25 évi szolgálat után vonult nyugdíjba az Országos Ásványvíztársaságtól.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »