„Forradalmi” javaslatot tettek a dopping ellen harcolók

„Forradalmi” javaslatot tettek a dopping ellen harcolók

A koppenhágai javaslattevők talán egy kissé elkéstek.

Tizenhét nemzeti doppingellenes szövetség fogalmazott meg javaslatokat a dán fővárosban a tiltott szerek használatának visszaszorítására.

A javaslat lényege, hogy váljék összeférhetetlenné az, hogy egy sportvezető a nemzetközi sportági szakszövetségekben vagy éppen a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban ezzel egyidejűleg pedig a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségben (WADA) is tagsággal bír.

A legjobb példa erre jelen pillanatban a brit Craig Reedie, aki a WADA elnöke és egyben a NOB tagja is.

Hurrá, végre egy építő jellegű, előremutató javaslat a tisztelt sportdiplomaták részéről! Esetleg elkezdhették volna korábban is, ennyire kézenfekvő dolog ugyanis kevés van a sportéletben, már ha töretlenül hiszünk a sport tisztaságában.

Talán emlékeznek még kedves olvasóink egy magyar sportvezetőre, aki a valószínűleg leginkább doppingérzékeny sportág, a súlyemelés nemzetközi szervezetének irányítójaként volt tag a doppingellenes ügynökség legfőbb vezető testületében, akkoriban, amikor kis túlzással a súlyemelő-edzőtermek klímaberendezései is ontották magukból a tiltott szereket.

Az eredmények, vagy inkább a doppingvétség miatt törölt eredmények sokan emlékezetében élnek még, azokra visszagondolva a koppenhágai javaslattevők elkéstek néhány évtizedet.

Juhász Attila


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »