Forgalmas kísérleti útszakasz épült Magyarországon

Forgalmas kísérleti útszakasz épült Magyarországon

Számos újfajta megoldást alkalmaztak, és kipróbálnak különféle útburkolati festéseket is.

Elkészült az M44-es gyorsforgalmi úthoz kapcsoló Fürjesi út (444. sz. főút) kivitelezése, amelyet nettó ötmilliárd forintért építettek meg zöldmezős beruházásként Békéscsaba határában. Az 5,2 kilométeres út a 47-es, a 44-es és a csanádapácai utat köti össze az M44-es gyorsforgalmi úttal, a csomópontokban bazaltbeton burkolatú körforgalmakkal. Az új szakasz Békéscsaba számára hasonlóan fontos, mint az M44-es volt, általa kerülhetik el ugyanis a főként Békés megye déli részéről az M44-es felé közlekedők a várost. Az új főúton közlekedőknek pedig nem kell a város lámpás kereszteződéseiben várakozniuk.

A beruházás része volt a 44-es számú főút burkolaterősítése 750 méteren, valamint a csanádapácai út szélesítése és erősítése 2,1 kilométeren. A 444. számú főút nevet viselő Fürjesi út kísérleti út lesz: öt szakaszán öt különböző típusú útburkolati jelet festettek fel, hogy vizsgálni tudják ezek tartósságát – mondta Pántya József, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Zrt. útfejlesztési igazgatója.

További újdonság, hogy

  • az út szélét jelző optika struktúrált jelként készült (záróvonal külső oldalán keresztcsíkokkal), ez ráhajtás esetén hangjelzésel figyelmeztet.
  • A csomópontok környezetében kihelyezett kresz-táblák oszlopai nem betonba ágyazva, hanem fém hüvelybe lettek elhelyezve, ezáltal a gyakori megrongálódás miatt szükségessé váló cseréjük burkolatbontás nélkül, könnyebben elvégezhető.

Hírdetés

Az út mellett végig kerékpárút vagy kerékpárral is járható szervízút halad.

A projekt részeként 172 fát, 83 fenyőt, és csaknem 7000 cserjét telepítettek.

Herczeg Tamás fideszes országgyűlési képviselő elmondta, már egy 2006-ban épülő lokátorállomás kivitelezésekor ígéretet tett az akkori kormányzat a Fürjesi út megépítésére; a folyamat azonban csak 2016-ban indult el, amikor sikerült az M44-es projektbe beemelni a beruházást. A tényleges munkálatok tavasszal kezdődtek. A politikus reményét fejezte ki, hogy ahogyan az M44-es is iparterületeket és új vállalkozásokat “hozott” Békéscsabára, úgy a Fürjesi út is erősíti ezt a folyamatot.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »