Fordult a kocka: az autóhitelesek visszavághatnak a bankoknak

A devizaalapú autóhitelesek pereinek tengerében új trend alakult ki. Sorra nyernek a bankok ellen. És egyre több per várható.

Érdekes módon viszonylag csendben zajlanak a devizaalapú autóhitelesek perei a bíróságokon. Tavaly nyáron rövid szünet következett ebben a folyamatban, mert a hitelesek és jogi tanácsadóik is kivártak, mit hoznak a kormány intézkedései. A devizaalapú jelzáloghitel terhei alatt nyögő lakástulajdonosok cseppet fellélegezhettek, és végre úgy érezhették, hogy mégis akad valaki, aki segít rajtuk. Ezzel szemben az autóhitelesek – első pillantásra – elkönyvelték, hogy nekik senki sem segít. Még talán kissé meg is bélyegezték őket, hogy „szép” autót akartak, hát tessék.

Hírdetés

Az ördög azonban a részletekben rejlik – ahogyan azt a népi bölcselet már régen megállapította. A Kúria jogegységi határozatának (lásd keretes írás) van ugyanis egy olyan kitétele, amely szerint minden hitelt adó pénzügyi intézetnek kötelessége lett volna világosan, pontosan, érthetően felhívni a hitelt igénylők figyelmét arra a „korlátlan” kockázatra, amelyet a hitel felvételével vállalnak.

Ellenkező esetben a szerződés részben vagy egészben érvénytelen. Szeptembertől már új alapokra helyeződtek a perek. Míg korábban a sláger az árfolyamrés feltüntetésének hiánya volt, most a kockázatfeltáró nyilatkozat hiánya, megléte, annak elégtelen volta került előtérbe, amely a tisztességtelenség jogi kategóriájába tartozik.

Január 15-én a Fővárosi Törvényszéken dr. Némethi Gábor ügyvéd első fokon pert nyert a Merkantil Bankkal szemben. Ügyfele nevében a per folyamán először hiányosnak mondta a kockázatfeltáró nyilatkozatot, majd kiderült, hogy ilyen nem is volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »