Fordulat Venezuelában, a parlament elnöke bejelentette a hatalom átvételét Madurótól

Fordulat Venezuelában, a parlament elnöke bejelentette a hatalom átvételét Madurótól

Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát szerdán Caracasban Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen.
 
Hírügynökségi jelentések szerint Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre. Beszédében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására. Ezzel szinte egy időben a Maduróhoz közeli legfelsőbb bíróság bűnügyi nyomozást rendelt el a törvényhozás ellen.

Hírdetés

Guaidó korábban már jelezte, hogy kész ideiglenesen átvenni az elnökséget és új választásokat kiírni, amennyiben számíthat a nép, a hadsereg és a nemzetközi közösség támogatására.

„Az Egyesült Államok Venezuela ideiglenes elnökeként ismeri el Juan Guidót, az ellenzéki többségű parlament elnökét” – jelentette be a történtek nyomán Donald Trump amerikai elnök, aki a többi nyugati országot is erre szólította fel. Közleményében Donald Trump kijelentette, az Egyesült Államok teljes gazdasági és diplomáciai erejét latba fogja vetni a demokrácia helyreállításáért Venezuelában. A Venezeuela több nagyvárosában zajló szerdai nagyszabású ellenzéki tüntetésekre utalva leszögezte, az Egyesült Államok által illegitimnek tartott államfő, Nicolás Maduro rezsimjét teszik felelőssé, ha veszélybe kerül a venezuelai emberek biztonsága.

Az Egyesült Államok után az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) és Kanada is bejelenetette szerdán, hogy elismeri Venezuela ideiglenes államfőnek Juan Guaidót, az ellenzéki többségű parlament elnökét.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »