Fordulat várható a német migrációs politikában?

Fordulat várható a német migrációs politikában?

Jelentős változások zajlanak a német belpolitikában. A nagyobbik kormánypárt új elnököt választott decemberben Angela Merkel helyett, testvérpártja, a CSU pedig heteken belül vezetőt cserél.

Új elnök vezeti a CDU-t az európai parlamenti választási kampányban, a nagyobbik német kormánypárt decemberben választotta meg Angela Merkel utódját. A kancellár az októberi hesseni választások után távozott a párt éléről, ahol a CDU elveszítette szavazói több mint 11 százalékát. Utóda a legfőbb bizalmasa, Annegret Kramp-Karrenbauer lett. Szakértők szerint ez azt jelenti, hogy nem lesz érdemi változás az eddigi politikában.

Merkel szövetsége került az élre

Továbbra is Angela Merkel német kancellár hű szövetségese vezeti a legnagyobb kormánypártot Németországban, nem beszélve arról, hogy az SPD továbbra is bent van ebben a nagykoalícióban és továbbra is a baloldali és bevándorláspárti politikát szorgalmazza a kormányban. Tehát gyökeres fordulatra Németország bevándorlás-politikájában nem lehet felkészülni.

A CDU ugyanakkor megosztott, a küldötteknek ugyanis csak alig több mint a fele szavazott az új elnökre. Változás előtt áll a CSU is. Távozik a kisebbik kormánypárt elnöke is. Horst Seehofer pártja két héttel a hesseni választás előtt, a bajorországi voksoláson szerepelt rosszul. Seehofer pozíciójára a tartományi miniszterelnököt tartják a legesélyesebbnek. A váltásokkal tovább gyengül a nagykoalíció, ugyanakkor a pártok politikájában nem lesz érdemi változás.

Hírdetés

Bajorországban sem várható változás

Egy-két előrehozott vagy időközi tartományi választás még lehet, amely újabb szöget ver a nagykoalíció koporsójába, de az most még fenntartható. Bajorországban sem következne be földcsuszamlásszerű változás, ha Horst Seehofer visszalépne, hiszen Markus Söder tartományi miniszterelnök egy ideális jelölt arra, hogy folytassa azt a politikát, amit Seehofer képviselt.

Elemzések szerint Merkel távozásával ugyanakkor felborul az az évtizedekkel ezelőtt kialakult német politikai rendszer, vagyis az, hogy csak egy jelölt indul a CDU elnöki tisztségéért. Ez is azt jelzi, hogy már a pártban sem mindenki elkötelezett a jelenlegi politikai irányvonal mellett. Ráadásul, bár Angela Merkel szeretné kitölteni a 2021-ig tartó kancellári mandátumát, szakértők nem zárják ki, hogy előrehozott választások lesznek Németországban.

Instabil német politika 

A német politikai helyzet gyakorlatilag a legutóbbi választások óta folyamatosan instabil, ráadásul Angela Merkel végérvényesen meggyengült, és az ő személye volt az, amelyik valahogyan egyben tudta tartani a sokak által nemkívánatosnak ítélt nagykoalíciót.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »