Fordulat: mégsem a radikáljobbos jelölt nyert Ausztriában

Fordulat: mégsem a radikáljobbos jelölt nyert Ausztriában

Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott független jelölt nyerte az osztrák elnökválasztást. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

A Zöldek pártja által támogatott független jelölt rendkívül szoros versenyben előzte meg szabadságpárti ellenfelét, Norbert Hofert. Alexander Van der Bellen 2 254 484 szavazatot kapott, míg ellenfele 2 223 458-at (50,1 és 49,9 százalék). A 6,4 millió választásra jogosult 72,7 százaléka ment el voksolni, ez összesen 4,6 millió választót jelent.

A sajtó már korábban megszellőztette az eredményt, amire az FPÖ politikusa a Facebookon beismerte a vereségét, ezt követően hivatalossá is vált a döntés, mikor a belügyminiszter, Wolfgang Sobotka (ÖVP) kihirdette az eredményt – írja a Kurier.at.

Heinz-Christian Strache, a radikálisok vezetője is a hivatalos eredmény bejelentése előtt jelezte, hogy egy hajszállal, de nem a jelöltjük lett az elnök. A politikus kijelentette, hogy ez még csak a kezdet, tovább folytatják az építkezést.

Történelem

Ez az első alkalom, hogy nem a tradicionális nagy pártokból, konzervatív (ÖVP) és baloldali (SPÖ) kerül ki az elnök. Eddig az 1951-től választott tisztséget ötször az SPÖ, míg kétszer a konzervatívok töltötték be.

Gratuláció

Sorra futnak be a gratulációk, elsők között üdvözölte a Zöldek győzelmét az olasz külügyminiszter. „Meg lehet védeni értékeinket az egyre növekvő jobboldali populizmustól” – gratulált az unió zöldpártjainak vezetője, Reinhard Bütikofer Van der Bellen győzelméhez – írja a Kurier.at.

Hírdetés

Megkönnyebbülve vettem tudomásul, hogy az osztrák választók elutasították a szélsőséget. Ebből tanulnia kell Európának – írta Manuel Valls francia miniszterelnök a Twitteren.

Joachim Gauck német államfő is gratulált Van der Bellennek a megválasztása alkalmából, és meggyőződéses európaiként méltatta őt. Gauck hangsúlyozta: Van der Bellen olyan időben veszi át a hivatalát, amikor Európa nagy kihívások előtt áll.

Az ÖVP vezetője, Reinhold Lopatka felhívta a figyelmet, hogy Van der Bellen mindig is úgy tekintett magára, mint egy összekötő kapocs. A politikus emellett a magas, 72,7 százalékos részvételi arányt emelte ki.

Hihetetlen izgalmak

A szavazatok számlálása egész nap tartott, és sokáig Norbert Hofer vezetett, ám jött a 700 ezer levélszavazat, ami végleg eldöntötte az elnök kilétét.

Nemcsak egész Ausztria volt nagy izgalomban, hatalmas nemzetközi érdeklődés kísérte a választást, a Kurier.at beszámolója szerint mintegy kétszáz külföldi újságírót akkreditáltak. A nagy érdeklődés annak szólt, hogy Ausztria lehet az első nyugat-európai ország, ahol jobboldali populista államfőt sikerül választani.

Készültek az FPÖ győzelmére

Tudatában annak, hogy minden szem Ausztriára szegeződik, Sebastian Kurz külügyminiszter háromlépéses tervet dolgozott ki arra az esetre, ha az elnökválasztást Norbert Hofer nyerné – írja a Kurier.at.

A társadalom polarizált, átpolitizált, de nem megosztott – olvasható a Der Standard című liberális napilap hétfői számának kommentárjában, amiről az MTI is hírt adott. A véleménycikk szerzője úgy véli, hogy az új kancellár beiktatása a zöld jelölt malmára hajtotta a vizet, hiszen így véget ért a Werner Faymann lemondása utáni tétlenség, és a kormány cselekedni kezdett. A szabadságpárti jelölt viszont hasznot tudott húzni a menekültekkel szembeni félelemből, és maga mellé tudta állítani a tiltakozókat.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »