Fordulat Berlinben

Fordulat Berlinben

A reggeli órákban elkezdődött a kerítés építése a horvát-szlovén határszakaszon – tudta meg a közmédia lendvai tudósítója. A horvátoknál jelenleg nincs olyan szerv, amely felhatalmazhatná a kabinetet, hogy lezárja az ország határait. Az elmúlt 24 órában 10 ezer migráns érkezett ide Szerbiából. Németország ismét alkalmazza a szír menedékkérők esetében a dublini előírásokat, és visszaküldi őket abba a tagállamba, amelyben beléptek az unió területére.

Több mint 400 tartalékos segíti a honvédséget

Jelenleg 454 tartalékos katona segíti a migránshelyzet kapcsán a Magyar Honvédséget – számolt be a honvédelmi miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén. Simicskó István hozzátette: több mint ötezer katona vesz részt a határvédelemben, de szó sincs arról, hogy mozgósították volna a tartalékosokat. Benkő Tibor vezérkari főnök arról beszélt: a tartalékosok egy része saját kérésére teljesít szolgálatot a határnál.

Hét gyerek fulladt vízbe Leszbosznál

Tizennégy migráns, köztük hét gyerek fulladt tengerbe a görögországi Leszbosz közelében. Beszámolók szerint a migránsok éjszaka indultak útnak az északnyugat-törökországi Ayvacik térségéből, de csónakjuk felborult és elsüllyedt. A török parti őrségnek eddig 27 embert sikerült kimentenie a vízből, és folytatódik a túlélők utáni kutatás, helikopterekkel is keresik az életben maradtakat. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet tájékoztatása szerint az év első tíz hónapjában legalább 454 migráns halt meg vagy tűnt el a térségben.

Zsúfoltak a horvát és szlovén befogadóállomások

Zsúfoltság volt tapasztalható a horvát és szlovén befogadóállomásokon – közölte a horvát sajtó szerdán. Zágrábi adatok szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban 355 ezer migránst vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében lépett horvát területre. A 24ur szlovén napilap arról írt: Krsko és Brezice között kora reggel az autópályán katonai járművek konvoja haladt Dobovára, majd a szlovén-horvát határ melletti Veliki Obrez felé vette az irányt. A rendőrség lezárta a területet, újságírókat nem engednek a határ közelébe.

Kontrát: a kvótából ki kell maradni

Jogtalannak és értelmetlennek nevezte a BM parlamenti államtitkára a migránsok elosztásáról rendelkező uniós kvótát. Kontrát Károly a 180 percben hangsúlyozta: a kvótából ki kell maradni, helyette hazánk a schengeni határok külső védelmének megerősítését látja megoldásnak. Az államtitkár reagált arra a német felvetésre is, amely szerint bizonyos esetekben a dublini rendelet lépne életbe. A szerint abba az országba kell visszaküldni a migránsokat, ahol az EU területére először léptek, és ez Görögország – jelentette ki.
Szlovénia is építkezik

A reggeli órákban elkezdődött a kerítés építése a horvát-szlovén határszakaszon – tudta meg a közmédia lendvai tudósítója. A szlovén kormány szerdán azzal indokolta a döntést, hogy az ország nem bírja a migrációs nyomást. Azt mondják, nem zárnák le a teljes határt, csak bizonyos pontokra terelik a migránsokat. És annyi illegális bevándorlót fogadnak csak be, amennyit el tudnak látni.

Éhségsztrájk egy cseh táborban

Éhségsztrájkba kezdett 44 migráns egy észak-csehországi menekülttáborban. Elégedetlenek a drahonicei táborban uralkodó állapotokkal, és attól tartanak, hogy a cseh hatóságok visszaküldik őket származási országukba – közölte a migránsokat segítő Mikulás Vymetal evangélikus lelkész. Az éhságsztrájkolók többsége iraki állampolgár, és már megkapták az értesítést a cseh hatóságoktól arról, hogy kitoloncolják őket. A prágai belügyi tárca nem erősítette meg, de nem is cáfolta a tiltakozó akció hírét.

Merkel: biztosítani kell a görög-török uniós külső határt

Szlovénia nem kényszerülne rendkívüli intézkedésekre, ha meg lehetne oldani a problémákat a görög-török külső határon – reagált Ljubljana bejelentésére a német kancellár. Angela Merkel újságíróknak azt mondta: a szlovéniai fejlemények aláhúzzák annak sürgősségét, hogy összeurópai megoldást kell kidolgozni, és mindenekelőtt biztosítani kell a görög-török uniós külső határt. Közben egyre több uniós vezető úgy véli: Németországnak pedig fel kell hagynia befogadó politikájával. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke még korábban úgy fogalmazott: Németországnak cselekednie kell, és kezdeményeznie kell az Unió külső határainak védelmét.

Hírdetés

Schulz: az uniós országoknak be tartaniuk ígéreteiket

Az Európai Parlament elnöke felszólította az uniós tagországokat, hogy tartsák be a menekültválsággal kapcsolatban tett ígéreteiket, mert eddig ezek közül keveset váltottak valóra. Martin Schulz a ma kezdődő kétnapos migrációs csúcs előtt úgy fogalmazott: minél hamarabb biztosítani kell az unió külső határának védelmét és annak finanszírozását. A máltai fővárosban, Vallettában az Európai Unió és 35 afrikai állam vezetői tárgyalnak a migrációról ma és holnap.

Készülnek a finnek

Finnországban a következő hetekben fűthető sátrak és konténerlakások felállításával készülnek a menedékkérők fogadására – közölte a helsinki belügyminisztérium. Az utóbbi hetekben ugyanis ismét egyre nagyobb ütemben érkeznek az illegális bevándorlók az országba. November első hetében egy hét alatt kétezren lépték át az ország határát. A hatóságok arra számítanak, hogy idén összesen 30-35 ezer migráns érkezik Finnországba, szemben a tavalyi 3600-zal.

Hiller: egységes európai uniós megoldás kell

Hiller István szocialista országgyűlési képviselő azt szeretné, ha a migránsválság kezelésében az MSZP nem viszonyulna valamihez, hanem viszonyítási pont lenne. A szocialista országgyűlési képviselő az M1-en a határzárról tett korábbi nyilatkozatával kapcsolatban kiemelte: a valós alternatívát egy egységes európai uniós megoldás jelentené, ami lebontja a kerítéseket. Hiller István egy hete az InfoRádióban azt mondta: nem szereti az ország határán lévő kerítést, de nem tud ennél jobbat.

Szent-Iványi: az EU-nak nincs önálló hatásköre és jogköre a menekültválság kezelésére

Az Európai Uniónak mint közösségi intézménynek nincs önálló hatásköre és jogköre a menekültválság kezelésére – mondta a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője egy nyíregyházi fórumon. Szent-Iványi István úgy fogalmazott: az uniós intézmények hatásköre legfeljebb a koordinációra és a segélyadásra terjed ki és a nemzetállamok nélkül semmit sem tehetnek meg. Hozzátéve: a jelenlegi menekülthullám megoldása azért is fontos, mert ettől függ, hogy Európa képes lesz-e megbirkózni azzal a migrációs nyomással, amely várhatóan 10-20 év múlva nehezedhet majd a kontinensre.

Patthelyzet Horvátországban

Horvátország mindent megtesz, hogy megvédje érdekeit – reagált a horvát kabinet a szlovén műszaki akadály bejelentésére. Zoran Milanovic ügyvivő horvát kormányfő telefonon beszélt Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel és megállapodtak abban, hogy a migránsok fogadását és továbbszállítását illetően folytatják a két ország közötti együttműködést. Horvátországban vasárnap parlamenti választásokat tartottak és jelenleg nincs olyan szerv, amely felhatalmazhatná a kabinetet arra, hogy lezárja az ország határait.

Fordulat Németországban

Németország ismét alkalmazza a szír menedékkérők esetében a dublini előírásokat, és visszaküldi őket abba a tagállamba, amelyben beléptek az unió területére. A német belügyminisztérium szóvivője közölte: Németország az uniós tagországok közül Görögországon kívül mindegyikkel kapcsolatban érvényesíti az előírást. A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal augusztusban határozott arról, hogy a szíriai menedékkérők esetében egyelőre nem vizsgálják, hogy mely tagállamban érkeztek meg az unió területére, hanem átvállalják a menekültügyi eljárás lefolytatását.

Németh Zsolt: segíthet a közös határőrség

Az unió egy közösen létrehozott határőrség segítségével védheti meg külső határait – nyilatkozta a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Brüsszelben, ahová az Európai Parlament ülésére érkezett. Németh Zsolt úgy fogalmazott: egységes álláspont ugyan nincs a migránsválság megoldásához, ám a tagországok között egyetértés körvonalazódik a közös határőrség kérdésében. Európa egységét minden körülmények között meg kell őrizni – hangsúlyozta a politikus.

Pozsony is megtámadja a kvótát

Szlovákia decemberben nyújtja be az Európai Unió Bíróságának a kötelező migránskvótákkal szembeni keresetét – jelentette be a szlovák kormányfő. Robert Fico elmondta: jelenleg a szöveg szakmai előkészítése zajlik, és olyan információk birtokában van, hogy a beadványhoz más uniós tagállamok is csatlakoznak. Emlékeztetett: a magyar törvényhozás már jóváhagyott egy olyan dokumentumot, amely lehetővé teszi az uniós belügyminiszterek döntésével szembeni fellépést és Románia is hasonló lépést fontolgat.

Szlovénia is kerítést épít

Szlovénia műszaki akadályt emel Horvátországgal közös határán, hogy megfékezze a migránsáradatot – jelentette be a szlovén miniszterelnök. Miro Cerar rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: a – szükség esetén drótkerítést is tartalmazó – építmény célja az lesz, hogy bizonyos pontokra terelje az érkezőket. Hozzátette: annyi menedékkérőt fogadnak, amennyit el tudnak látni. A migrációs válság miatt előbb Magyarország emelt kerítést déli határán, majd Ausztria jelezte, hogy technikai zárat hoz létre szlovéniai határszakaszán.

hirado.hu – MTI

Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »