Fordulat a Forma-1-es botrányban, olaj lehet a tűzre a FIA közleménye

Fordulat a Forma-1-es botrányban, olaj lehet a tűzre a FIA közleménye

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerint nincs megfelelő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a Ferrari Forma-1-es istálló az előző világbajnoki idényben a szabályoknak nem megfelelő motorokat használt volna.

A FIA a csütörtöki közleményében azt írta, azért egyezett meg zárt ajtók mögött a maranellói csapattal, mert el akarta kerülni a hosszas pereskedést, melynek bizonytalan lett volna a kimenetele.

„A 2019-es idény során elvégzett átfogó és minden részletre kiterjedő vizsgálat nyomán erősödött annak a gyanúja, hogy a Scuderia Ferrari erőforrása nem minden tekintetben felelt meg a FIA előírásainak, ezt azonban a Scuderia Ferrari határozottan cáfolta, egyben hangsúlyozta, hogy a motor a szabályoknak megfelelően készült” – írta a nemzetközi szövetség. Hozzátették, nem voltak teljesen elégedettek, de

úgy döntöttek, hogy a további intézkedések nem feltétlenül vezetnének eredményre tekintettel az ügy összetettségére, valamint a megfogható és egyértelmű bizonyítékok hiányára.

A FIA hangsúlyozta, hogy a bizalmas megállapodás megkötését a sportág jogi és fegyelmi szabályzata lehetővé teszi, a Ferrarival létrejött egyezség pedig „hatékony és visszatartó erejű”.

„Az ilyen jellegű megállapodás minden fegyelmi szabályzat nélkülözhetetlen részét képezi, és számos más szervezet, valamint sportszövetség is alkalmazza a vitás esetek tisztázására” – írta a FIA.

Hírdetés

Szerdán hét F1-es csapat – kivéve azt a kettőt, amely a Ferraritól kapja az erőforrásokat – közös közleményben fejezte ki „meglepetését és megdöbbenését” a FIA és a Ferrari között létrejött, de nyilvánosságra nem hozott megegyezésről. Ezek az istállók jogi lépéseket is kilátásba helyeztek az ügyben.

  • Az ellenfelek tavaly azzal gyanúsították a Ferrarit, hogy az üzemanyagáramlás-mérője nem felel meg a szabályoknak.
  • A maranellói istálló tagadta a vádakat, bár autói nagyon jó köridőket futottak a 2019-es idényt megelőző teszteken, az egyenesekben pedig egész évben minden riválisnál gyorsabbak voltak.
  • A FIA az év későbbi szakaszában új előírásokat fogalmazott meg az üzemanyag-áramlást mérő szenzorokról.
  • Ezután rosszabb lett a Ferrari teljesítménye, és az olaszok autói az idei teszteken is lassabbak, mint a Mercedesek.
  • A Ferrari tavaly a Mercedes mögött második lett a konstruktőrök világbajnoki pontversenyében három futamgyőzelemmel.

    Az idei szezon jövő vasárnap Melbourne-ben, az Ausztrál Nagydíjjal kezdődik.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »