Fordulat a donyecki repülőtérért folyó harcokban

Fordulat a donyecki repülőtérért folyó harcokban

Tegnap este 18 óráig kaptak haladékot a donyecki repülőtér új épületét megszállva tartó ukrán egységek – ahogy a felkelők nevezik őket: – kiborgok, hogy adják meg magukat, ellenkező esetben megsemmisítik őket. Az ultimátum leteltével a legendás „Motorola” vezetésével rohamozó csapat késő éjszaka elfoglalta a repülőtér új épületének teljes földszintjét, és gyakorlatilag hermetikusan bekerítette az ukrán egységeket.

A roham alatt összeomlott az amúgy is korábban már rommá lőtt többemeletes irányítótorony, ahonnan az ukránok tüzérsége a fegyverszünet ellenére szinte szakadatlanul lőtte a donyecki utcákat, hatalmas károkat okozva a lakóházakban és közlétesítményekben.

Hírdetés

Az úgynevezett új terminálban hónapok óta ellenálltak az ukrán hadsereg elit egységei, kik soraiban számtalan külföldi zsoldos is harcol. Mivel az új épület földszintje az alatta fekvő bunker védhetőségének kulcspontja, ennek a bevétele megpecsételte a bennrekedt ukránok sorsát. A bezárt egységek sürgős segítséget kértek az ukrán hadvezetéstől.

Az összeomlott torony által betemetett ukrán harcosok sorsáról nincs információ, csakúgy mint a betonbunkerben maradt katonák sorsáról. A tegnapi nap folyamán az egész frontvonalon kiújultak a harcok, bár kisebb intenzitással, mint a fegyverszünet előtt. Az ukrán hadvezetés a zord tél elmúltával, április közepén szeretné újraindítani az „antiterrorista akciót”, a katonaköteles fiatalok sorozása intenzíven zajlik Ukrajna teljes területén.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »