Fordulat a csíki sör perében – Góliát visszajött a meccsbe Dáviddal szemben

Fordulat a csíki sör perében – Góliát visszajött a meccsbe Dáviddal szemben

Fel kell kötnie a gatyát annak, aki egy multitól akar piacot nyerni, hiába készítették elő az Igazi Csíki Sör piacra lépését és látszólag lökték partvonalra az ügyvédek garmadájával támadó Heinekent, egy fordulat most mégis a multi javára fordíthatja a meccset. Ám a jogi csatározások közt a székely sörüzem nem maradt tétlen, múlt héten már drónnal szállított sört, a nyáron pedig új üzemet nyit.

Az Igazi Csíki sör olyan népszerűségnek örvend, hogy nyáron már második üzemét nyitja a csíkszentsimoni cég. Sőt, Lénárd András tulajdonos egy platformra hozva az érdekeltségébe tartozó cégek tevékenységét bemutatta, hogy drónnal is ki tud reptetni egy láda sört a megrendelőknek, amennyiben ezt a jogi szabályozás lehetővé teszi majd. Úgy tűnik, van mire koccintani a székely cég háza táján, azonban könnyen lehet, hogy a korty után keserű marad Lénárdék szájíze, ugyanis egy nagy multicéggel, a Heinekennel vívott védjegyharc számukra kedvezőtlen fordulatot vett.

Tavaly nyáron Lénárdék még biztos aduval a kezükben készültek a romániai bíróság Igazi Csíki Sört betiltó döntését másodfokon megtámadni. Az uniós szabványügyi hivatal, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) ugyanis elutasította a Heineken kérelmét, és kimondta, hogy nem összetéveszthető az Igazi Csíki Sör és a Heinekennek a Ciuc Premium (magyarul csíki prémium) nevű söre. Lénárd abban bízott, hogy ez borítékolja majd a romániai, másodfokú per ítéletét, azonban ősszel meglepő dolog történt: ugyanaz a hivatal, az OHIM, egy másik eljárásban már a Heineken javára döntött.

Ugyanis a holland söróriás nemcsak a csíki sör szóvédjegyet támadta meg az OHIM-nál, hanem a csíki sör ábrás védjegyet is, de ezúttal már nem a Ciuc Premiummal állították szembe, hanem az időközben, 2014-ben Romániában nemzeti szinten bejegyzett magyar nevű Csíki Prémium szóvédjeggyel. Ezt már problémásnak találta a hivatal és helyt adott az összetéveszthetőségnek, annak ellenére, hogy az Igazi Csíki Sört – Lénárdék – már egy évvel korábban bejegyezték.

A hivatal csak azt vizsgálja, hogy összetéveszthető-e a márka, védjegy, ráadásul az Igazi Csíki Sör időben korábban bejegyzett védjegye peres eljárás alatt áll, mert azt a Heineken egyből megtámadta. A csíkszentsimoni sörfőzde, mint mondják, azért nem támadta meg a Heineken Csíki Prémium védjegyét, mert nem értesült arról – és nem is számított rá –, hogy ezt meglépi a holland multi, ezért szépen kicsúszott abból az időintervallumból, amíg a bejegyzés után megtámadható a védjegy. Így már csak bíróságon mehet majd neki, ahol viszont nem lesz könnyű dolga.

Egy hivatal, két döntés

Ez valamelyest meglepő, tekintve, hogy Lénárdnak korábban még arra is kiterjedt a figyelme, hogy cégét félig holland tulajdonban vigye, számítva arra, hogy a Heineken perelni fog, sőt az ügy végül meg sem áll majd az Európai Unió Bíróságáig. „Úgy gondolom, hogy nemzetközi színtéren egy kis romániai cég és egy lobbierős holland vállalat között az igazságszolgáltatás nyelve inkább utóbbi felé billenne. Így azonban a végső ítélethirdetésnél a bíróság előtt egy holland tulajdonú cég áll majd szemben egy holland tulajdonú céggel” – mondta korábban.

Így most két egymással ellentétes ítélet született az uniós szabványügyi hivatal részéről, amit a felek kölcsönösen megtámadtak, így mindkét ügy a szervezet fellebbviteli testülete elé kerül majd. Hacsak nem döntenek mindkét esetben Lénárdék javára, akkor elvesztik ütőkártyájukat, amivel a román bíróságon, másodfokon megfordíthatnák az ügy kimenetelét és jogerőssé válhatna az Igazi Csíki Sör védjegy. Még az az abszurd helyzet is előállhat, hogy a szóvédjegy esetében nyernek, az ábrás védjegyet pedig elbukják.

Hírdetés

A Heinekennek nincs is csíki söre, csak védjegye?

Az Igazi Csíki Sör gyártója szerint az igazi abszurdum az, hogy a Heineken soha nem árult vagy reklámozott Csíki Prémium vagy Csíki Sör nevű terméket, egészen 2014 nyaráig, amikor is kijött egy alkoholmentes sörrel, plakátokat ragasztott ki kocsmákban, amelyen Csíki Sörnek nevezte az egyébként ugyanúgy CIUC PREMIUM néven futó termékét. És levédette, ezért az jogerős védelmet élvez.

A Heinekent is megkerestük, szerettük volna megtudni, mi az álláspontja a küzdelemben, de cikkünk megjelenéséig nem válaszolt. Ha megteszi később, cikkünket kiegészítjük.

Nem csak pereskedni jártak

Annak ellenére, hogy sorsdöntő küzdelem folyik a márkanév megszerzéséért, ez nem köti gúzsba a gyártót, olyannyira nem, hogy májusban újabb üzem nyílik, amelynek futószalagja ontja majd az Igazi Csíki Söröket, majdnem megnégyszerezve a jelenlegi üzem napi 12 ezer literes kapacitását és 120 főre növelve a két üzembe dolgozók létszámát. Ennél azonban még meglepőbb húzás, hogy a két üzemből kikerülő sörök a jövőben nem a boltok polcaira kerülnének, hanem drónnal reptetnék őket a fogyasztókhoz, ami ráadásul nem csak távlati terv, ugyanis a hétvégén meg is történt egy próbarepülés, amiről videó is készült, amit ide kattintva megnézhet.

A székely sörfőzde a mutatvánnyal olyan versenytársakat hagy helyben, mint az Amazon, vagy a német posta, amely szintén kísérletezik a drónos csomagküldéssel, azonban gépeik aligha képesek egy láda sör megemelésére. A sörüzemnek úgy sikerült a világszintű bravúr, hogy történetesen Lénárd András tulajdonában van az erdélyi Spider Drone Security nevű cég is, amelynek drónja a közelmúltban megdöntötte a lebegési rekordot, és 2 óra 6 percet repült egyhuzamban. A jelek szerint azonban a teherbíró képessége is páratlan, ugyanis nem csak felemelni tudja a 19 kilogramm körüli sörös ládát, hanem közel egy órát cipelni a levegőben, majd 30 kilométerrel arrébb letenni.

Az egyetlen akadálya annak, hogy Erdélyben nem drón hozza házhoz az Igazi Csíki Sört, a jogi szabályozás hiánya, ami azonban Lénárd szerint a közeljövőben meg fog oldódni. A drónos kiszállítás ráadásul nem csak látványelem és jó reklámkampány, hanem – ahogy az a videóból is kiderül – a termék árának csökkenéséhez is vezetne, hiszen jóval kevesebb az energiaigénye egy drónnak, mint egy kisbusznak és a fenntartása sem kerül annyiba, ráadásul a kiskereskedő is kiiktatható az értékesítési láncból.

Bármennyire is küszöbön van a drónok helyzetét rendező jogszabály, a védjegykérdésben vélhetően előbb megszületik az ítélet, legalábbis az OHIM első, az Igazi Csíki Sörnek kedvező ítéletének második körös tárgyalásáról nyáron várható eredmény. Most azonban Lénárd már kevésbé bizakodó, mint ahogyan tavaly nyáron volt.

Varga Szabolcs
hvg.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »