Fontos változás állt be az egyik vérplazma-terápiás beteg állapotában

Fontos változás állt be az egyik vérplazma-terápiás beteg állapotában

A Semmelweis Egyetem hivatalos közleményt adott ki az ügyben.

Levették a lélegeztetőgépről a Semmelweis Egyetemen azt a 75 éves férfit, akit április 15-e óta kezelnek vérplazma-terápiával az intézmény Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján súlyos koronavírus-fertőzéssel.

A férfi április közepén jelentkezett a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán, ahol súlyos Covid-19 betegséget diagnosztizáltak nála. A több krónikus betegségben is szenvedő férfit állapota miatt másnap lélegeztetőgépre kellett helyezni. Állapotának súlyossága miatt, hozzátartozói beleegyezést követően döntöttek az új vérplazma-terápia alkalmazása mellett. A szérumot április 27-én kapta meg,

a beadást követő napokban hamarosan javultak a laboreredményei,

Hírdetés

klinikai és lélegeztetési paraméterei, így megkezdhették a fokozatos ébresztését, amelyet követően május 11-én vették le véglegesen a gépről. Állapota stabil.

A vérplazma-terápia lényege, hogy a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére. A szérumot a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője, dr. Lacza Zsombor vezette kutatócsoport fejlesztette ki a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt; a projektet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta.

Vérplazmadonornak gyógyult, 18 és 60 év közöttiek jelentkezésére számítanak az [email protected] e-mail címen és a 06-70-363-87-68-as telefonszámon. Az számít gyógyultnak, aki 5-6 hete tünetmentes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »