Fontos új részletek az állami tűzifáról

Fontos új részletek az állami tűzifáról

A vártnál is nagyobb népszerűségnek örvend az állami tűzifaprogram, és még jöhet egy könnyítés.

Hatalmas érdeklődés övezi az állami tűzifaprogramot, a szeptember óta maximált áron rendelhető tüzelőért szó szerint sorban állnak a vásárlók. Hiánytól nem kell tartani – írja a Magyar Nemzet Nagy István agrárminisztert idézve. A lakossági igények Budapesten és környékén, illetve a Kis- és a Nagyalföldön a legnagyobbak, az első ütemben 23 500 köbméter faanyag került a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba.

A maximált áron kapható tűzifát kizárólag a területileg illetékes erdőgazdaságok igazgatóságain lehet igényelni. A program keretében három kategóriájú faanyagból lehet választani: a keménylombos tűzifa ára erdei köbméterenként harmincezer forint, míg a lágylombos és a fenyőfa 19 ezer forintos maximált áron kapható az erdőgazdaságokban. Az állami tűzifaprogramon belül

Hírdetés

minden háztartás tíz erdei köbméter tüzelő megvásárlására jogosult.

A program egyik fontos eleme, hogy az erdőgazdaságok csak a faanyagot biztosítják, a fuvarról minden esetben a vásárlónak kell gondoskodnia. További gondot jelent, hogy jelen állás szerint az erdészetek hengerelt tűzifát adnak át, annak felaprításáról – a szállításhoz hasonlóan – a vásárlónak kell gondoskodnia.

Nagy István tájékoztatása szerint azonban már folyamatban vannak a tárgyalások arról, hogy a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtási intézmények, illetve az erdészeti oktatási intézmények által biztosított munkaerőnek köszönhetően az erdőben kettő-négy méteres hosszban kitermelt tűzifát a telephelyeken fel tudják darabolni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »