Fontos nap jön a nyugdíjasok életében

Fontos nap jön a nyugdíjasok életében

Akár parlamenti egység is kialakulhatna a 13. havi nyugdíjról szóló pénteki szavazáson.

Pénteken szavaz a parlament a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről, a nyugdíjasok 2021-től 2024-ig évente plusz egyheti emelést kapnak.

A 13. havi nyugdíj visszaépítését Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be április elején, a koronavírus-járvány miatt bevezetett gazdaságvédelmi intézkedések részeként.

„2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat fognak kapni, és ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.”

A 140 ezer forintos átlagnyugdíj esetében

ez 35 ezer forintos egyszeri juttatást jelent.

A kormánypártok támogatják a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetését. A javaslat parlamenti vitájában a KDNP-s Nacsa Lőrinc emlékeztetett rá, hogy a nyugdíjak 2010 óta reálértéken 10,3 százalékkal emelkedtek. Ha ehhez hozzáteszik a rezsicsökkentést, a nyugdíjprémiumot, a nyugdíj-kiegészítést, a rezsiutalványt és az Erzsébet-utalványt, akkor

Hírdetés

a 13. havi nyugdíj valójában már a 14.

– fogalmazott a kormánypárti politikus, aki nem felejtette el emlékeztetni hallgatóságát, hogy kik szüntették meg ezt a juttatást.

„2009. március 13-án nyújtotta be javaslatát a Gyurcsány Ferenc-vezette kormány, amelyben a nyugdíjkorhatár kitolása és a 13. havi nyugdíj megszüntetése szerepelt.”

Az ellenzék véleménye röviden úgy foglalható össze, hogy „jó, de nem elég”. A DK-s Varju László szerint a kormány tíz évig nem adott érdemi segítséget a nyugdíjasoknak, és most is csak jövőre kezdi el, négy részletben, apró összegekkel.

„A válságban önök semmit nem segítenek a nyugdíjasoknak, a 10-től 50 ezer forintig terjedő segítséget azonnal meg kellett volna adniuk. Önöknek ez nem más, mint egyszerű szavazatvásárlási kísérlet.

Mit gondoljon az a több százezer ember, aki meg sem érheti azt, hogy a negyedik év végén ebből részesülhessen?”

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a 327 milliárd forintos nyugdíjkasszából 77 milliárd forint jut a 13. havi nyugdíj egyheti összegének jövő februári kifizetésére. A nyugdíjasok azonban még idén prémiumot is kapnak, erre 53 milliárd forintot tett félre a kormány – jelezte Rétvári Bence.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »