Fontos döntéseket hozhat ma a kormány a szigorításokról

Fontos döntéseket hozhat ma a kormány a szigorításokról

A korlátozó intézkedések december 11-ig vannak érvényben, a kabinet szerdai ülésén dől el, hogy mi vár ránk az ünnepek alatt.

A szerdai kormányülésen értékeli és elemzi a kormány a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggésben rendelkezésre álló adatokat – erősítette meg a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

A döntésekről a csütörtöki kormányinfón adnak majd tájékoztatást. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő fél 11 körül tesz bejelentést.

A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely még azt mondta: a kormány úgy véli, ha mindenki betartja a szabályokat, lassulhat a járvány terjedése, de ha mégis szükséges lenne, a kormány készen áll arra, hogy még szigorúbb intézkedéseket hozzon.

A lehetséges döntésekről árult el néhány részletet kedden Kövér László. A házelnök osztrák kollégájával egyeztetett, és azt mondta Wolfgang Sobotkának, hogy Magyarországon a jelenlegi vírushelyzet ismeretében nincs tervbe véve további szigorítás az ünnepekig, inkább a már meghozott korlátozó intézkedések pontos betartását célozzák a magyar kormányzat intézkedései.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(“y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(“uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Hírdetés

A jelenleg érvényben lévő intézkedések többsége november 11-től van hatályban, de az idősek vásárlási sávjának visszaállítása keddtől érvényes.

A szabályok:

 • Hétköznapokon 9 és 11 óra között érvényes az idősek vásárlási sávja, ekkor csak a 65 év felettiek léphetnek az üzletekbe. Hétvégén pedig 8 és 10 között érvényes ugyanez. Emellett azonban fontos tudni, hogy az idősek a csak nekik fenntartott vásárlási idősávon kívüli más időpontban is vásárolhatnak.
 • A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig.
 • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szüksége.
 • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
 • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezer főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
 • Minden gyülekezés tilos.
 • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni.
 • A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.
 • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat.
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
 • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
 • A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át. A helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a digitális oktatásban résztvevő diákok és pedagógusok számára a köznevelésben és a szakképzésben.
 • Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

  Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »