Fontos dolog miatt üzent a hatóság az autósoknak

Fontos dolog miatt üzent a hatóság az autósoknak

A súlyos balesetek mellett komoly büntetést is kockáztat, akinek probléma van az autója világításával. A hatóságok sem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos ez, írja a Pénzcentrum.hu.

Hiába a számtalan figyelmeztetés évről évre, mindezek ellenére rengeteg a baleset amiatt, hogy sokan nem az időjárásnak, illetve a látási viszonyoknak megfelelően közlekednek. Pedig a mostani télies időszak különösen veszélyes a közlekedőkre, és a megszokottnál is nagyobb körültekintést igényelne az úton lévőktől, jegyzi meg a gazdasági szakportál.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága ebben az évben is

megkezdte a Látni és látszani című kampányát,

amely során – december 15-ig – többek között a járműveket, illetve a sofőröket is ingyenesen át-, illetve megvizsgálják – előbbieket a szervizekben, utóbbiakat pedig az optikákban.

A mostani időszakban az autósok felelőssége a járművek őszi–téli felkészítése, valamint a saját látásuk biztosítása. Berzai Zsolt alezredes, az ORFK-OBB főtitkára a portál megkeresésére a biztonságos közlekedés érdekében a következőkre hívta föl a figyelmet:

– Az izzók elhasználódnak, tehát évente többször is ellenőrizni kell őket. Ha egy kiég, túlfeszültséget idéz elő és emiatt a másik is tönkremegy, ezért célszerű a kettőt együtt kicserélni. Mindig legyen izzókészlet az autóban!

Hírdetés

Ha a fényszórók rosszul vannak beállítva, a szembe érkező gépjármű vezetőit hússzor jobban vakítják. Ha a fényszórók csak egyetlen fokkal is lejjebb hordanak, a világítás hatékonysága huszad részére csökken, ami 30 méteres látáscsökkenést jelent.

– A szennyezett fényszóró világítási teljesítményének legalább 30 százalékát elveszíti.

– A különböző külső- és belső szennyeződések szürkés réteget képeznek, ami rontja a látásminőséget. A felverődő kavicsok okozta repedések továbbá nemcsak a szabad kilátást akadályozzák, hanem egyéb veszélyforrást is jelenthetnek a gépkocsi utasai számára.

Ahogyan a főtitkár fogalmazott, nem a büntetések kiszabása a hatóságok célja, hanem a baleset-megelőzés, a Látni és látszani kampány is e köré van felépítve. Ugyanakkor a nem megfelelően működő világítás enyhébb esetében figyelmeztetést vonhat maga után, de súlyosabb hiányosságok esetében

helyszíni bírságot is kiszabhatnak a rendőrök,

amelynek büntetési tétele 5-től 50 ezer forintig terjedhet.

De a nem megfelelő, balesetveszélyes fényszórók miatt

a műszaki vizsgán sem mehet át az autó,

jegyzi meg a Pénzcentrum. Így pedig nemcsak a vizsga árát kell még egyszer megfizetni – ami egyébként 20 ezer forint körül van vizsgaponttól függően –, hanem a szükséges javításokat is el kell végezni, hogy legközelebb átmenjen a gépjármű. A portálnak nyilatkozó autószerelő szerint pedig nem éri meg csalni, főleg nem a világító berendezésekkel.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »