Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszellel szemben

Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszellel szemben

Sajtóhírek szerint a magyar és a lengyel kormány elfogadta a német EU-elnökség ajánlatát, így kompromisszum született az EU mintegy 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagjáról.

Budapest, Varsó és Berlin „bólintott” rá az egyezségre, amit további 24 országnak is el kell fogadnia. Ez az uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján sikerülhet ezen a héten – írta a Magyar Nemzet a Bloomberg alapján.

Tegnap este Orbán Viktor Varsóban a lengyel kormányfővel, Mateusz Morawieckivel folytatott tárgyalását követően kijelentette: „Úgy gondolom, közel lehetünk a megegyezés eléréséhez, ami győzelem, jó eredmény Magyarország és Lengyelország számára, illetve nagyon jó lehet az Európai Uniónak is.”

A Reuters szerda délután arról cikkezett, hogy még a csütörtöki EU-csúcstalálkozó előtt végső megállapodásra akarnak jutni a csomag részleteiről. Idéztek egy neve elhallgatását kérő diplomatát is, aki szerint van „némi nyomás” a kidolgozott alkun.

Hírdetés

Azt már a hírügynökség tette hozzá, hogy minden szem a holland kormányra szegeződik: a liberális Mark Rutte kormányfőnek, a magyar és lengyel páros „ellenlábasának” is bele kell egyeznie a kompromisszumba.

A huszonhét uniós tagállam képviselői szerdán asztalhoz ülnek, ahol eldőlhet, hogy első ránézésre miképp vélekednek a tagországok Budapest, Varsó és Berlin egyezségéről.

A Deutsche Welle értesülései szerint a jogállamisági rendelethez csatolnak egy záradékot, amely kifejezetten leszögezi, hogy a források lehetséges elvonása csak pénzügyi viták esetében történhet meg, tehát semmilyen politikai kérdés – mint a migráció vagy a családügy – nem lehet alapja a források megvonásának.

Orbán Viktor miniszterelnök eközben útnak indult Brüsszelbe az uniós csúcstalákozóra. A Facebookra feltöltött videójából kiderült, hogy a kormányülésen meghozták a szükséges járványügyi intézkedéseket, ma este a háttértárgyalások, holnap pedig az állam- és kormányfői csúcstalálkozó lesz Brüsszelben. A kormányfő a közösségi oldalán azt írta: „Irány Brüsszel! Este tárgyalások, holnap partra szállás.”


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »