Fontos az onkológiai szűrés – életet menthet!

Fontos az onkológiai szűrés – életet menthet!

Szlovákiában évente csaknem 40 000 embernél diagnosztizálnak rákos megbetegedést. A leggyakoribb onkológiai betegség nőknél a melldaganat, a vastagbél- és végbéldaganat, valamint a méhnyakrák. Férfiaknál a prosztatarák, a vastagbél- és végbéldaganat és a tüdőrák a legelterjedtebb. Sokat tehetünk e betegségek ellen MEGELŐZÉSSEL. A Rákellenes Liga ajánlása: „Vizsgáltassa ki magát!”

A Dôvera egészségbiztosító csatlakozik e felhíváshoz, és onkológiai szűrésre hívja biztosítottjait.

Az Európai Rákellenes Kódex modern tudományos ismeretekkel alátámasztott 12 ajánlást tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan tudjuk egészséges életmóddal és bizonyos szabályok tudatos betartásával megelőzni e súlyos betegséget.

A Rákellenes Liga összegyűjtötte az önvizsgálathoz, valamint a nőket és a férfiakat érintő gyakori onkológiai betegségek megelőzéséhez szükséges információkat. Létezik ugyanis egy gyors és ingyenes módja annak, hogyan előzzük meg az előrehaladott rák kialakulását. A mellek és a herék önvizsgálatához kidolgozott szöveges és ÚJ videó útmutatót ITT találja (az oldal szlovák nyelvű).

Az onkológiai betegségek elsődleges megelőzése keretében a rendszeres orvosi szűrővizsgálatok közötti időszakban akár az előrehaladott tüdőrák vagy bőrrák tüneteit is felfedezhetjük.

Mindannyian felelősek vagyunk a saját egészségünkért, és rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétellel sokat tehetünk érte. Mire vagyunk jogosultak a szűrővizsgálatok keretében életkorunk és nemünk alapján?

Hírdetés

A SZK Egészségügyi Minisztériuma az egészségbiztosítókkal és a Nemzeti Onkológiai Intézettel közösen onkológiai szűrővizsgálatokat, ún. „onkokontrollt” indított. Ezek a megelőző szűrővizsgálatok szkríning programokként is ismertek, és olyan onkológiai betegségek, mint a vastagbélrák, mellrák, méhnyakrák időben történő felismerésére irányulnak.

Az onkokontroll keretében az egészségbiztosítók szűrővizsgálatra hívják biztosítottjaikat az illetékes szakorvoshoz. A vizsgálat célja, hogy ellenőrizze az egészségi állapotot, és még korai fázisban feltárja az esetleges daganatos megbetegedést, amikor az még kezelhető és gyógyítható. Ha ilyen vizsgálatra meghívót kap a biztosítójától, kérjük, vegyen részt a szűrővizsgálaton. További információkat az onkokontrollról ITT olvashat.

További információk a daganatos betegségek megelőzéséről és a Rákellenes Liga tevékenységéről: www.lpr.sk, a liga segítségnyújtó központjaiban Pozsonyban, Turócszentmártonban (Martin) és Kassán, valamint az év folyamán szervezett alkalmi eseményeken a liga standjain.

A daganatos betegségek gyógyításával és megelőzésével kapcsolatos szakmai kiadványok ingyenesen online letölthetők és megrendelhetők.

Rákellenes Liga ingyenes onkológiai tanácsadása telefonon és e-mailben: 0800 11 88 11 vagy [email protected].

Ne becsülje alá az onkológiai szűrővizsgálatokat! Továbbiak az www.onkokontrola.sk honlapon.

(Dôvera.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »