Folyton ütközésveszélyt okoznak a drónok Amerikában

Folyton ütközésveszélyt okoznak a drónok Amerikában

Az elmúlt mintegy két évben legalább 241 esetben fordult elő az Egyesült Államokban, hogy távirányítású drónok túl közel kerültek repülőgépekhez egy pénteken közzétett jelentés szerint.

Az amerikai Szövetségi Légi Közlekedési Hatóság meghatározása szerint ha két légi jármű 500 lábnál (mintegy 150 méternél) közelebb repül egymáshoz, azt légi ütközésveszélynek kell tekinteni. A feljegyzett incidensek közül 51 esetben fordult elő, hogy a drón ötven lábnál, mintegy 15 méternél közelebb került egy repülőgéphez, 28 esetben pedig a pilótáknak kikerülő manővert kellett végrehajtaniuk, hogy elkerüljék az ütközést. Az összesítés szerint 90 esetben fordult elő, hogy a távirányítású drón ötven vagy több fő szállítására alkalmas repülőgépet közelített meg vészesen.

A lista a 2013 decembere és 2015 szeptembere között feljegyzett légi incidensek elemzése alapján készült. Kutatók pedig arra figyelmeztetnek, hogy nagy sebességű repülés közben a pilóták számára rendkívül nehéz megbecsülni, hogy egy idegen tárgy milyen távol van a repülőgépüktől. Az összesítés megjegyzi, hogy az esetek csaknem kétharmadában csak észlelés történt, nem volt valós veszélye annak, hogy a drón repülővel ütközik.

Közel a repterekhez

Hírdetés

A kormányzat korábban is közölt már adatokat a hasonló incidensekről, de a mostani az első olyan jelentés, amelyet a légügyi szektortól független kutatók, a Bard College főiskola drónkutató központjának szakértői készítettek. A jelentés arra is kitér, hogy a veszélyesnek minősülő drónészlelések többsége repülőterek 8 kilométeres körzetén belül és 400 láb, mintegy 120 méteres magasság fölött történt, holott a légi közlekedési hatóság szabályai kifejezetten tiltják drónok reptetését 400 lábnál magasabban és repterek közelében.

Az összesítésből kiderül, hogy még egyetlenegyszer sem ütközött össze drón és ember vezette repülőgép az Egyesült Államokban, de ha egy távirányítású légi jármű egy madárhoz hasonlóan bekerül a hajtóműbe, betöri a pilótafülke ablakát vagy megsérti a repülőgép borításának valamelyik létfontosságú elemét, az légi katasztrófát okozhat. A legsérülékenyebbek ebből a szempontból a helikopterek rotorjai. A 241 veszélyes észlelésből 38 esetben volt érintett helikopter.

Drónálló hajtóművek?

Jelenleg a hajtóműgyártók úgy tesztelik hajtóműveiket, hogy madártetemeket lőnek bele a működő hajtóművekbe, de a Szövetségi Légi Közlekedési Hatóság egyelőre nem nyilatkozott hivatalosan arról, hogy a jövőben a motorgyártóknak hajtóműveik „drónállóságát” is szavatolniuk és tesztelniük kellene.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »