Folytatódik az árcsökkenés az iparban

Folytatódik az árcsökkenés az iparban

Negyedik hónapja folytatódott a hazai ipari termelők termelési árcsökkenése, 2024 áprilisában éves szinten több mint 13 százalékkal csökkentek az árak. 

Az összeredményt a harmadával olcsóbb energia, valamint a közlekedési eszközök gyártásában az elmúlt három hónapban mért alacsonyabb árak befolyásolták. A mezőgazdasági termékek árcsökkenésének kétszámjegyű üteme már tavaly júliusa óta tart.

Az ipari termelők belföldi árai 2024 áprilisában 13,4%-kal voltak alacsonyabbak az előző év azonos időszakához képest. Ehhez elsősorban az energiaárak 28,9%-os csökkenése is hozzájárult.

Hírdetés

Az ipari termelés árának csökkenését a közlekedési eszközök gyártása 0,5%-kal, a fémgyártás 5,3%-kal, az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás 3,3%-kal, valamint a gumi- és műanyaggyártás 1,1%-kal támogatta.

A vízellátás ugyanakkor 9,4%-kal drágult. Havi összehasonlításban az árak 0,5%-kal estek. 2024 négy hónapját összefoglalva az ipari belföldi termelési árak 12%-kal voltak alacsonyabbak.

Áprilisban a mezőgazdasági termékek ára 10,2%-kal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest, és az elmúlt tíz hónapban továbbra is csökkentek. A növényi termékek ára 22,5%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, főként a gabonafélék ára csökkent, méghozzá a harmadával. A zöldségek, gyümölcsök, diófélék és fűszerek ára 11,8%-kal, a burgonya 20,2%-kal emelkedett. Az állati termékek ára 2%-kal csökkent, a visszaesés mértéke az elmúlt fél évben volt a legenyhébb. A csirketojás ára 15,6%-kal, a tehéntej 13%-kal csökkent. A vágómarhahús, beleértve a borjút is 9,6%-kal emelkedett. Az év eleje óta a mezőgazdasági termékek ára átlagosan 13,6%-kal mérséklődött a növényi termékek 24,5%-os, az állati termékek 3,9%-os árcsökkenése miatt.

2024 negyedik hónapjában az építőipari munkák árai 5,1%-kal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest, de a növekedés üteme 0,2%-kal csökkent márciushoz képest. Összességében 2024 négy hónapjában az építőipari munkák 5,7%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »