Folytatódik Adrian Coman kálváriája: nem kaphat útlevelet, mert azonos nemû a házastársa

Folytatódik Adrian Coman kálváriája: nem kaphat útlevelet, mert azonos nemû a házastársa

Adrian Coman az ĂŠv elejĂŠn kĂŠrelmezte RomĂĄnia New York-i nagykĂśvetsĂŠgĂŠn, hogy ĂşjĂ­tsĂĄk meg az ĂştlevelĂŠt. A hosszabbĂ­tĂĄsi kĂŠrelemhez csatolta a hĂĄzassĂĄgi okmĂĄnyait is, amely azt igazolja, hogy hĂĄzastĂĄrsi kapcsolatban ĂĄll Clai Hamiltonnal.

Coman kĂŠrĂŠsĂŠt most utasĂ­totta el az ĂĄllam, azzal az indoklĂĄssal, hogy mivel RomĂĄniĂĄban nem legĂĄlis az azonos nemĹąek hĂĄzassĂĄga, ezĂŠrt nem fogadhatjĂĄk el az ĂştlevĂŠl-hosszabbĂ­tĂĄsi kĂŠrelmĂŠt sem, mert nem ismerhetik el abban Hamiltont a hĂĄzastĂĄrsakĂŠnt.

Hírdetés

Adrian Coman és Clai Hamilton kilenc évvel ezelőtt házasodott össze Brüsszelben. A két férfi korábban az Európai Unió Bíróságán perelte a román államot, mivel Hamilton a román állampolgárságú Coman házastársaként igényelt tartózkodási és munkavállalási engedélyt a román hatóságoktól, ezt azonban megtagadták tőle.

MiutĂĄn az EurĂłpai UniĂł BĂ­rĂłsĂĄga jĂşniusban kimondta, hogy az uniĂłs ĂĄllampolgĂĄrok hĂĄzastĂĄrsaira is alkalmazni kell a „hĂĄzastĂĄrs” fogalmĂĄt a szabad tartĂłzkodĂĄshoz valĂł jog tekintetĂŠben, a bukaresti alkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄg is Ăşgy dĂśntĂśtt: a romĂĄn hatĂłsĂĄgok nem tagadhatjĂĄk meg a szabad mozgĂĄs ĂŠs tartĂłzkodĂĄs jogĂĄt egy uniĂłs polgĂĄr azonos nemĹą hĂĄzastĂĄrsĂĄtĂłl. (adevărul/hĂ­rszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »