Folytatódik a zsidó belháború…

Nem csitulnak a belső feszültségek az országos főrabbi lemondása nyomán, információink szerint Frölich Róbert a budapesti hitközség önállósodását is felvetette. Egyre többször merül fel belső fórumokon a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) önállósodásának gondolata, ennek egyik propagálója a nemrég lemondott országos főrabbi, Frölich Róbert — tudtuk meg.

Frölich a BZSH-hoz tartozó Dohány utcai zsinagóga főrabbija maradt, befolyása továbbra is jelentős, és egyértelműen ellenzi a Heisler András Mazsihisz-elnök által fémjelzett, a „változó világra nyitott zsidóság” jelszavával meghirdetett új irányvonalat. Ennek nyilvánosan is hangot adott. Egyébként ahogy megírtuk, hasonló okokra hivatkozva hagyta ott nemrég a Mazsihiszt a Magyarországi Orthodox Izraelita Hitközség is, amelynek anyagi követelései is lehetnek anyaszervezetétől, kilépése az állami kárpótlási járadék felosztását is érintheti.

Hírdetés

„Az elmúlt esztendőkben a Mazsihisz olyan irányba mozdult el, nem kis mértékben a világi vezetés tudtával, támogatásával, amely egyre távolabb kerül mindattól, amit képviseltem és képviselni szándékozom a jövőben is. Olyan eszközök kerültek bevetésre, amelyekkel már nem tudok, és nem is akarok közösséget vállalni. Amennyiben ez az út és ezek a módszerek a Mazsihisz jövője, úgy abban én nem kívánok felelős poszton lévő passzív szemlélője vagy aktív gátja lenni” – írta lemondónyilatkozatában Frölich Róbert, aki egy lapunk által megismert levelében úgy „fordította le” mindezt, hogy vallási szemszögből károsak, rombolóak a folyamatok, amelyek a hitközségi szövetséget „neológ felekezetből valamiféle népfronttá kívánják alakítani”.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy az új irányvonalat közgyűlési döntések sora erősítette meg, Heisler szerint pedig nem vallási reformokról van szó, vagyis „nincs zsákbamacska, nincs sötétben tapogatózás, mindenki tisztában lehet a Mazsihisz irányultságával, terveivel, gondjaival”. A határozatok értelmében fontosnak tartják továbbá, hogy a szövetség vallási aktivitásával a zsidóság széles rétegeit elérje, tudomásul véve a „neológ vallási irányzaton belüli sokszínűséget”. Ezzel szemben Frölich szerint amennyiben a Mazsihisz továbbhalad a „népfrontosodás” útján, a vallásos zsidóság igazi képviseleti szerve kizárólag egy hitközség lehet.

Talán éppen a budapesti.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »