Folytatják a nővérek a nyomásgyakorlást a béremelések ügyében

Folytatják a nővérek a nyomásgyakorlást a béremelések ügyében

Folytatják a nővérek a nyomásgyakorlást a béremelések ügyében Mészáros Richárd2024. 10. 22., k – 20:41

Az Egészségügyi Nővérek és Szülészasszisztensek Szakszervezete (OZ SaPA) folytatja a nyomásgyakorlást a béremelések ügyében – tájékoztatott Monika Kavecká szakszervezeti elnök. Megismételte, hogy a szakszervezetük elutasít mindennemű módosítást az egészségügyi dolgozók bérezését szabályozó törvénybe, ellenkező esetben a nővérek tömegesen mondják fel a túlórázást.

„A betegek szakszerű ellátásában orvos és nővér a legközelebbi munkatárs. Visszautasítjuk a törvénybe való beavatkozást, mert ahol hiányoznak az orvosok, ott nincs helyük a nővéreknek és szülészasszisztenseknek sem” – hangsúlyozta Kavecká.

Hírdetés

Emellett felhívta a figyelmet, hogy a nemrég vizsgált 113 egészségügyi intézményben a nővérek 42%-a már betöltötte az ötvenet, és további 15%-uk elmúlt 59 éves. „Ezért azt gondoljuk, az egyetlen lehetőség a fenyegető katasztrófa elhárítására a nyomásgyakorlás folytatása. Az OZ SaPA nem elégszik meg a jelenlegi helyzettel, és folytatja a harcot a jobb munkakörülményekért és bérekért az egészségügyi nővérek és szülészasszisztensek számára” – tette hozzá a szakszervezeti elnök.

Peter Pellegrini államfő a múlt héten aláírta a konszolidációs csomagot, melynek része az egészségügyi dolgozók bérét szabályozó törvény módosítása is. Azután döntött így, hogy Kamil Šaško (Hlas) egészségügyi miniszter kompromisszumos javaslattal állt elő. Bejelentette, hogy kialkudott plusz 100 millió eurót béremelésre, és pontosan úgy emelik a nővérek és a mentősök bérét, ahogy az a konszolidáció előtt tervben volt. Az orvosok bére pedig 6,4%-kal emelkedne a javaslat szerint, a konszolidációs 3%-os emelés helyett.

Peter Visolajský, az Orvos Szakszervezeti Szövetség (LOZ) elnöke kedden bejelentette, hogy október végéig több mint 2400 kórházi orvos kész beadni a felmondását, ha a kormány nem tartja be a 2022-ben aláírt memorandumot, amelynek része a bérezés is. Hozzátette, a memorandum alapján 9,7%-os béremelés jár az orvosoknak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »