Folyni fog a vér az atlétikai világbajnokságon

Folyni fog a vér az atlétikai világbajnokságon

Sok száz minta kell…

Sok száz minta kell…

Már zajlik a budapesti atlétikai világbajnokság résztvevőinek helyszíni doppingellenőrzése. A mintavétel a Tiszeker Ágnes által vezetett Magyar Antidopping Csoport (MACS) feladata. A tavaly bemutatkozott száraz vércsepp technikát is alkalmazni fogják.

A stratégiai döntések, mint például annak meghatározása, hogy kit, mikor és milyen típusú vizsgálattal kell ellenőrizni, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) és az annak kezdeményezésére 2017-ben megalakult Athletics Integrity Unit (AIU), a sportág hitelessége és makulátlansága felett őrködő szervezet hatáskörébe tartozik a budapesti atlétikai világbajnokságon, ugyanakkor a mintavételek elvégzésének feladata teljes egészében a Magyar Antidopping Csoport (MACS) munkatársaira hárul. Ez már önmagában is nemzeti büszkeségre adhat okot, még inkább az, hogy Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője színmagyar doppingellenőrző csapatot irányít a világ harmadik legnagyobb nemzetközi sporteseményén.

 

– A feladat óriási, de ugyanannyira megtisztelő is. A minták vétele a megbízatás része, ahogy az is, hogy azokat nap mint nap biztonságosan eljuttassuk a vizsgálatokat végző laborba, az eredmények kezelése ugyanakkor már megint AIU joga és feladata. 

Utóbbi egy önálló szervezeti egység, amit nem túlzás úgy említeni, mint a világ talán legnagyobb, legszigorúbb és legjobban megszervezett doppingellenes intézményét 

– hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Tiszeker Ágnes.

Hírdetés

Vannak sportolók, akik már Budapestre érkezésük előtt az AIU látáskörébe kerültek: a 100 méteres gátfutás világcsúcstartója, Tobi Amusan három elmulasztott doppingteszt miatt maradhat le az idei világbajnokságról, míg Suriname egyetlen nevezett atlétája, a tizennyolc éves Issamade Asinga valószínűleg a 100 méteren felállított dél-amerikai csúcsának is búcsút mondhat, miután az A minta vizsgálata tiltott szert mutatott ki a szervezetében.

A budapesti, versenyen kívüli ellenőrzés kedden kezdődött el azok körében, akik már elfoglalták a szálláshelyüket. Ezek nem helyezéshez köthetők, hanem névre szóló, úgynevezett célzott tesztek, amelyek a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Biológiai útlevél programjának részét képezik. 

 

– Sok száz vérmintát fogunk levenni, de ami a mennyiségen túl szakmai érdekességet jelent a számomra, az a mintavételek és az analízisek sokfélesége. Az AIU élen jár a kísérleti vizsgálatokban és a tudományos kutatásfejlesztésben. A budapesti világbajnokságon például részt veszünk egy programban, ami az új száraz vércsepp technikára irányul, ahogy egy másik pilotprogramban is, ami a biológiai paraméterek vizsgálatának új technikájára fókuszál – árulta el Tiszeker, s hozzátette: a mintavételek természetesen a vb alatt is zajlanak majd.

A világbajnokságon 650 lesz a vérmintavételek, 500 pedig a vizeletmintavételek száma, utóbbiak elsősorban a versenyeket követően zajlanak majd, immár a helyezésekhez kapcsolódóan. 

Emellett rengeteg kiegészítő analízis is lesz az általános doppingellenőrzési profilon túl, sok-sok EPO-, növekedési hormon- és izotóparány mérés (IRMS) a szteroidokra, szóval minden, ami a doppingellenőrzés „étlapján” ma megtalálható. Naponta szállítjuk a mintákat Ausztriába, a seibersdorfi WADA akkreditált laboratóriumba, ami az ott dolgozók számára is nagy kihívást jelent. Ahogy majd érkeznek az eredmények, az AIU folyamatosan értékeli azokat, és bármikor emelheti a mintaszámot, de az is előfordulhat, hogy néhány sportolót újra és újra kell majd tesztelni a kapott eredmények vagy a biológiai útlevélben fellelt eltérések függvényében. Nagyon profi és gyors az a rendszer, amit az AIU működtet, az előírások betartását tőlünk is megkövetelik, méghozzá a legkisebb kompromisszum nélkül – hangsúlyozta a MACS vezetője, aki nagyon büszke szervezete összetételére is.

Munkatársaim kivétel nélkül magyarok. Nem kértük más országok doppingellenes szervezeteinek segítségét, mert nagyon bízunk abban, hogy sok tapasztalattal és olyan nemzetközi versenyekkel a hátunk mögött, mint amilyen két, Budapesten megrendezett vizes világbajnokság volt, egyedül is megküzdünk a feladattal. 

Ugyanakkor bővítettük az állományunkat profi vérvételi szakemberekkel és kiképzett asszisztensekkel: a mintavételi csapat 94 fős, ebből ötven doppingellenőr, 12 vérvételi szakember, 32 doppingellenőri asszisztens, a háttéradminisztrációt és a vezénylést pedig egy tízfős csapat végzi el. Ezenkívül 164 lelkes önkéntes segíti a munkánkat, akiknek már az eddig elvégzett munkájáért és a lelkesedéséért is elismerés jár. Őket a szervezőbizottság toborozta, mi a képzésükről gondoskodtunk. Az önkéntesek feladata lesz többek között a sportolók kísérése és segítése egészen a mintavételi állomásra érkezésükig – mondta Tiszeker Ágnes.

www.magyarnemzet.hu

 


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »