Folyamatosan nő a szektás agyhalottak száma – ezt támasztják alá a legutóbbi népszámlálások

Folyamatosan nő a szektás agyhalottak száma – ezt támasztják alá a legutóbbi népszámlálások

Néhány nem keresztény világvallás híveinek száma gyorsabban nőtt ugyan, de az említett kisegyházak követőinek számától így is messze elmarad.

Csaknem ezren vallották magukat idehaza a – nemrég több hatósági eljárás keresztüzébe került – Magyarországi Szcientológia Egyház tagjának a legutolsó népszámlálás alkalmával. A Lafayette Ronald Hubbard amerikai sci-fi író által a múlt században elindított mozgalomnak, amely a megalakulása óta hevesen támadja a pszichiátriát, sőt általában tiltja az orvosi terápiák elfogadását is, egészen pontosan 986 olyan tagja volt az évtized elején, aki vállalta felekezeti identitását a cenzus során.

A leginkább expanzív új vallási csoportnak a teológushallgatók által 1978-ban Budaörsön alapított Hit Gyülekezete (HGY) számít, amely néhány éve a kormány támogatását is élvezi. A neoprotestáns mozgalmakhoz közel álló szervezetnek 2001-ben nem egészen 4 ezer híve volt, egy évtizeddel később a közösség KSH által regisztrált tagjainak a száma viszont már 18 220 főre rúgott. A „hitesek” tábora 2011-ben így másfélszer akkora volt, mint például a „bevallottan” izraelita vallásúaké, s csaknem háromszorosa a hazai unitárius közösségének. A főváros kerületei közül Kőbányán a legbefolyásosabb ez az irányzat, miközben olyan falu is akad, ahol 2011-ben már több száz „nyílt sisakos hites” élt. A Mátészalkához közeli, kétezer lelkes Kántorjánosiban például 305-en vallották magukat a Németh Sándor vezette felekezet tagjának. A szatmári településen a reformátusok és a görögkatolikusok után ma már a HGY számít a harmadik legnagyobb vallási csoportnak.

Hírdetés

Nincsenek sokan, de egyre több a muszlim és a buddhista is

Néhány világvallás híveinek a tábora ennél gyorsabb ütemben nőtt az utóbbi években Magyarországon, nyilván nem függetlenül a nemzetközi migrációtól, ám még így sem különösebben nagy e közösségek mérete. A hazai muszlimok, illetve buddhisták száma például 3,2 ezerről 5,5 ezerre, illetve 5,2 ezerről 9,2 ezerre ugrott a két legutóbbi cenzus között. A több ezer hívőt magukénak tudó kis felekezetek mellett néhány száz tagú vallási csoportok is működnek itthon. A különféle ősmagyar vallásoknak, például a táltoshitnek és más sámánisztikus csoportoknak például másfél ezer követőjét regisztrálták az évtized elején a KSH számlálóbiztosai.

(HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »