Folyamatosan ellenőrzik a víz minőségét

Folyamatosan ellenőrzik a víz minőségét

Saját laboratóriumaikban folyamatosan ellenőrzik az ivóvíz minőségét, szakembereik évente több ezer vizsgálatot végeznek, bizonyos mutatókat pedig óránként elemeznek – ismertette közleményében a Közüzemek Rt.

Az ivóvíz termelése, kezelése, szállítása csak szigorú minőség-ellenőrzés mellett történhet, ezért mielőtt felhasználásra kerülne, bevizsgálják. A regionális vízszolgáltató szerint a vízmintákat a kutaknál, a tisztítási technológia során, a víztárolóknál és ellenőrző pontokon, valamint a felhasználói csapoknál gyűjtik munkatársaik. A belső ellenőrzések mellett a megyei közegészségügyi igazgatóság is rendszeresen vizsgálja az ivóvíz minőségét. „A Közüzemek Rt. által szolgáltatott ivóvíz egészséges, fogyasztása biztonságos” – mutattak rá.

Hírdetés

A regionális vízszolgálató fogyasztói kérésre is elemzi a vízmintákat. Az igénylőknek ezt kérésben kell jelezniük, majd az illeték befizetése után a vállalat munkatársai egy steril üvegbe mintát vesznek. A begyűjtött mintából a szervesanyag-tartalmat, ammóniát, nitriteket, vasat, szabad és kötött klórtartalmat, keménységet, pH-értéket, kloridokat, a zavarosságot és a fajlagos elektromos vezetőképességet határozzák meg. Mikrobiológiai elemzéseket nem végeznek, ezt a közegészségügyi igazgatóságnál lehet igényelni. Kozsokár Attila vezérigazgató arra buzdítja a fogyasztókat, éljenek a társaság biztosította lehetőséggel, hiszen „fontos tudni, hogy milyen minőségű a víz, amit nap mint nap fogyasztunk” – fogalmazott.

Ugyancsak kérésre a Közüzemek laboratóriumaiban a szennyvíz elemzése is kérhető, a tájékoztató szerint ezt a szolgáltatást általában a saját szennyvíztisztítóval rendelkezők vagy az ipari felhasználók igénylik.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »