Fölényesen győzött a Fidesz – Miért örülhet mégis az ellenzék is ennek?

Fölényesen győzött a Fidesz – Miért örülhet mégis az ellenzék is ennek?

Lezajlottak hát a parlamenti választások és megállapítható, hogy a papírforma eredmény született. Bebizonyosodott, hogy a közvélemény kutatók mérései pontosak voltak és a Fidesz nagy fölénnyel nyerte meg a választásokat. 

Vigyázat! Most sokak számára meglepő véleményemet fogom leírni. A most kialakult eredmény szerintem a lehető legjobb az ország számára. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyet értek Orbán Viktor politikájával, kormányzásával. Sőt, ha valaki olvassa rendszeresen írásaimat tudhatja, hogy messzemenően nem értek vele egyet. Hogy lehet akkor, hogy mégis azt állítom, hogy a lehető legjobb eredmény született?

Orbán a Fidesszel fölényes győzelmet aratott, de az ellenzék eloszlása és a Jobbik megerősödése nagy kihívás elé állítja és jobb kormányzásra kényszeríti.

Azért rendkívül kedvező a mostani helyzet, mert a következő négy évben tiszta vizet lehet önteni a pohárba. Orbán Viktornak megvan a lehetősége, hogy bizonyítsa állításait, mely szerint az ország jobban teljesít. Most már nem takarózhat különböző kifogásokkal, most már nem elmúltnyolcévezhet, most már nem mondhatja, hogy romokban az ország, hiszen ő maga állította, hogy rendbe tették a dolgokat és óriási sikerek várnak ránk a következő négy évben. 2010-ban 19200 milliárd forint volt az államadósság. Ma 24000 milliárd. Többel nőtt, mint arányosan a szocialisták alatt. (És még nem is számoltuk a nyugdíjpénztárakat és a Paksi megahitelt). Hogyan fogja betartani Orbán a saját Alaptörvényét (Alkotmány), mely szerint nem lehet növelni az államadósságot. Mennyi lesz az adósság 4 év múlva?

Amennyiben valakinek olyan kósza gondolatai lettek volna, hogy a baloldali összefogás esetleg megszerzi a győzelmet, megnyugtatom, hogy nagyon rossz lett volna az országnak. Egy kis többségű, pár mandátumos győzelem esetén ugyanis folytatódott volna 2006. Orbán ellenzékből utcai harcokat csinált volna megint.

Egy esetleges szűk ellenzéki győzelem esetén Orbán újra szétverette volna a csőcselékkel az országot, mint 2006-ban. “Békés” tüntetők randalíroztak volna molotov-koktélokat és kockaköveket dobálva a rendőrökre.

Miért nyert a Fidesz? Először is szögezzük le, hogy minden olyan elképzelés, mely szerint a Fidesz választási csalással nyert vagy, hogy hazánkban nincs demokrácia hamis, nem igaz, önáltatás, illúzió. Sokan nem értik, hogy lehetséges az, hogy a Fidesz 44%-os szavazataránnyal 66%-os többséget szerzett. Ez a választási törvényből következik, ami az egyéni választási körzetekre épül, a mandátumok több mint a felénél. Még mielőtt bárki diktatúrát kiáltana, jelzem, hogy például Angliában csak egyéni körzetes szavazás van. Egyáltalán nincs is listás szavazás. Abban a rendszerben a Fidesznek 189 mandátuma lenne, az MSZP-nek 10, a Jobbik és az LMP nem jutott volna be a Parlamentbe. Ebben tehát Orbánnak igaza van, hogy ilyen szinten teljes a demokrácia, ebben én is egyetértek vele. Természetesen apró dolgokban lehet kötözködni, és szóvá is kell tenni. Ilyen a választókerületek átrajzolása, vagy például, hogy míg a kettős állampolgárságú magyarok szavazhattak egyszerűen levélben, addig a munkanélküliség elől külföldre menekült honfitársaink csak követségeken szavazhattak. Ez nem szép dolog, de a választás eredményét nem befolyásolta érdemben.

Szánjunk egy bekezdést még egy tévhitre. Különös tekintettel arra, hogy Mesterházy Attila is igen nagy hangsúlyt fektetett rá. Személyes véleményem szerint tragikus tévedés, ha bárki azt hiszi, hogy azért nyert a Fidesz, mert média túlsúlya van, meg az óriás plakátok miatt. Meggyőződésem, hogy ember nem szavaz úgy ebben az országban, hogy óriás plakáton lát valakit, megtetszik neki és úgy dönt, hogy rá szavaz. Ez kérem szépen, hülyeség! Mesterházy óriási hibát követ el, ha azzal indokolja a vereséget, hogy nem sikerült a mozgósítás. Hallom a baloldalhoz közel álló elemzőktől, hogy közülük is sokan az alacsony részvételben (mozgósítás hiányában) látják a kudarc okait. Amennyiben ezt tényleg elhiszik, akkor végük.

Újra itt a kérdés tehát, hogy akkor, mivel nyert a Fidesz? A Fidesz egyértelműen 2012-vel nyert, amikor a népszerűségének riasztó csökkenését látva tenniük kellett valamit. Valószínűleg egy tanácsadóra hallgatva elkezdték a rezsicsökkentést. Tudatosan elnyújtva a 2014-es választásokig, több lépcsőben. Messze nem volt tudatos, előre eltervezett, mert 2010 és 2012 között 20%-kal emelkedtek átlagosan a rezsiköltségek. Nyugodtan előveheti mindenki a számláit és ellenőrizheti. A rezsicsökkentés egy jó intézkedés! Azért jó, mert csökkenti mindenkinek a költségeit. Lehet persze vitatkozni, hogy a szegények kevesebbet fogyasztanak, meg jönni a gazdagok medencéivel. De nem reális!

Hírdetés

Ezzel és az államosításokkal Orbán klasszikus baloldali értékrendeket képviselt. Ha hozzávesszük ehhez az egykulcsos adót, ami klasszikus liberális intézkedés, gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy Orbán gazdasági téren elfoglalta a baloldali pártok helyét is. A Fidesz lett a legbaloldalibb párt. A baloldali ellenzék óriásit hibázott azzal, hogy nem állt a rezsicsökkentés mellé, esetleg nem követelte annak még nagyobb mértékét, hiszen a világpiacon az árak jelentős mértékben csökkentek, ami Orbán kezére játszott, hiszen úgy tudta csökkenteni a rezsit, hogy a szolgáltatóknak még mindig maradt profitja. Erre a hibára a baloldal csúnyán ráfizetett. Amennyiben erre nem jön rá Mesterházy Attila, ha nem jön rá arra, hogy nem volt üzenete azon kívül, hogy Orbán takarodj, akkor nem lesz esélye négy év múlva sem. Orbán tehát, baloldali és liberális gazdaságpolitikával és jobboldali kultúr- és társadalompolitikával a teljes magyar választói palettát lefedte. Ennek ellenére több mint félmillióval kevesebb szavazatot kapott, mint 2010-ben, hiszen sokan jártak rosszul a liberális egykulcsos adóval. Ráadásul a rengeteg megszorítás miatt sokan rosszabbul éltek, mint négy éve. 
Az MSZP által vezetett baloldali koalíció 2010-hez képest jelentős mértékben növelte támogatottságát, de a kormányváltástól rendkívül messze volt. A választás éjszakáján adott Mesterházy interjú ijesztően amatőrnek tűnt, ahol az MSZP elnöke sértődötten nem gratulált Orbán Viktornak. Bajnai is hasonlót tett, szerintem mindkettő stratégiai hiba. Maradjunk annyiban, hogy ez nem volt elegáns.

Nagyon gyengére sikeredett a választások éjszkáján a baloldali sajtótájékoztató. A nem gratulálás meg nem volt elegáns.

Érdekes színfolt a Jobbik előretörése. Vona Gábor elismerésre méltó, politikailag szerintem kiváló húzással stratégiát váltott. Szemmel láthatóan, a rasszista és antiszemita kijelentésekkel operáló pártot vezető elnök rájött arra, hogy bár Parlamentbe képes bejutni, de ilyen eszközökkel és ilyen politikával soha nem lesz belőle kormány képes erő. Ennek az, az oka, hogy a rasszista, antiszemita, cigányellenes politikára 10-15% szavazó vevő, de minél jobban megy a szélsőség felé, akkor már több szavazót taszít, mint amennyit vonz. 2012-ben emiatt a Jobbik népszerűsége megfeleződött. A választások előtt egy évvel Vona érezte és látta, hogy a Fidesz egyre jobban balra tolódik, és már nem is jobb oldalon van, hanem a centrumban, sőt néha baloldalibb az MSZP-nél. Ezért a Jobbikot a szélsőjobbról a jobbközép felé terelte. Az utóbbi fél évben gyakorlatilag hivatalos médiában elhagyták a cigány és a zsidó szavakat, igyekeztek az átlag magyar családokat Jobbikosnak feltüntetni. Ennek köszönhetően jelentősen növekedett támogatottságuk. Olyannyira, hogy az ország nagy részén már második erőként jelentek meg a Fidesz mögött, megelőzve a baloldali összefogást. Ráadásul nem tudom, hogy tudatos vagy nem tudatosan, de a Jobbik választások utána adott nyilatkozata szerintem jól sikerült, mert csalódottak voltak vagy csalódást mutattak. Ezzel jelezve választóik felé, hogy legközelebb győzni szeretnének.

Az LMP bejutása elismerésre méltó, különösen azok után, hogy a párt gyakorlatilag kettészakadt két éve. Az ötszázalékos küszöb átlépése így mindenképpen bravúrnak tekinthető. Ráadásul az LMP az egyetlen zöldpárt a Parlamentben. Nagy előnye a jobbikhoz hasonlóan, hogy még nem volt kormányon, hatalomban, tehát még „szűz”. Nem vádolható korrupcióval.
Miért írom azt, hogy ez a felállás jó az országnak? Úgy gondolom, hogy Orbán Viktornak új kihívója lesz, méghozzá a jobboldalról. Végleg megszűnt az egy a tábor egy a zászló, a bolsevik ideológián alapuló politizálás. A bolsevizmus a többség mindenhatóságán alapuló ideológia. (az orosz bolsoj szóból ered. Jelentése nagy, több) Valódi választási lehetőség lett a Jobbik a jobboldalon. Meggyőződésem, hogy a következő négy évben Vona határozottan és következetesen le fogja építeni pártjáról a szélsőségeket. A párton belül elégedetlenkedők ki fognak válni és egy új szélsőséges jobboldali párt fog létrejönni, míg a Jobbik egy jobboldali mérsékelt néppárttá alakulhat. Orbán Viktor nagy csapdába került ez által, mert színt kell vallania, hogy Európa vagy nem Európa. Nem harcolhat Brüsszellel, ha a Jobbik az ellenfél. Ez jót fog tenni az országnak, mert Orbánt jobb kormányzásra kényszeríti. Amennyiben ugyanis Orbán nem teszi ezt meg, a Jobbik népszerűsége hamar 30% fölé szökhet, amivel már kormányváltó erőként léphet fel.

Megnyílt az út a Jobbik előtt, hogy jobbközép néppárttá váljon. Ha Vona Gábor elég okos és lerázza a szélsőségeseket kormányzó erővé válhat egy konszolidált Jobbik.

Mi lesz a baloldalon? Véleményem szerint Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójából egy klasszikus liberális párt alakulhat. Lesz is neki 10% körüli biztos támogatottsága, gyakorlatilag átveheti az SZDSZ megürült helyét. Az Együtt 2014 szerintem ezzel az eredménnyel halára van ítélve, mint ahogy talán (bár utólag okos az ember) az ő megjelenésük nem tett jót a baloldalnak. Úgy gondolom, hogy egy sima MSZP és egy sima DK az, Együtt nélkül, összességében több szavazatot kapott volna, mint így együtt. (Persze ennek az lett volna a feltétele, hogy az Együtt meg se alakuljon.)

Ami a szocialistákat illeti, ők paradox módon nagyot profitálhatnak a Jobbik megerősödéséből, hiszen most már a Jobbik is erőteljesebben fogja támadni a Fideszt, érezve kormányra kerülés lehetőségét. Egy mérsékelt jobbközépre húzódó Jobbik leválasztva magáról a szélsőségeket betöltheti az új jobboldali néppárt szerepét. Ha a szocialisták megértik ezt, és rájönnek arra, hogy nem elég csak támadni Orbánt, hanem alternatívát kell felmutatni, konkrétan: mi lesz a rezsicsökkentéssel? Mi lesz az egykulcsos adóval, ki kap adókedvezményt, stb., akkor betölthetik újra a balközép néppárt szerepét. Amennyiben ez nem sikerül nekik, akkor az LMP erősödhet bele ebbe a pozícióba. Ha az MSZP és a Jobbik jól sáfárkodik a mostani lehetőséggel, abban az esetben a középen rekedő Fidesz támogatottsága villámgyorsan elolvadhat, és drámai mértékben zuhanhat. A jelenlegi Fidesz szavazók ugyanis nem feltétlenül jobboldaliak, hiszen rengeteg olyan szavazójuk van, akik szavaztak már például az MSZP, SZDSZ-re. Ez azért van, mert fentebb már írtuk, hogy a Fidesz erőteljesen baloldali jegyekkel kormányoz, gazdasági értelemben. Ezért elképzelhető az, hogy a Fidesz jelenlegi kétmilliós táborából 400-500 ezren elmennek jobboldalra a Jobbikhoz, 400-500 ezren elmennek baloldalra az MSZP-hez, 100 ezren az LMP-hez, és a párt támogatottsága máris egymillióra zuhan. Ha csak olyan minőségi kormányzást mutat be a Fidesz, mint az elmúlt 4 évben, akkor ez be fog következni. Ugyanis nincs még egy nyugdíjpénztári vagyon, amit államosítani lehet. Az Paksra felvett orosz hitel elkezd ketyegni, 4 év alatt összességében kevesebb, mint a felével nőtt a magyar gazdaság, mint a környező országoké. A rezsit sem lehet a végtelenségig csökkenteni. Ilyen körülmények között már felnagyítódnak a trafik és földmutyik, a stadionok. Van egy érzésem, hogy Orbán még meg fogja bánni, mint a kutya ki hetet kölykezett, a felcsúti Makovecz stadiont. A végzetes döfés pedig az lehet a Fidesz számára, hogy 8 év kormányzás után, most óhatatlanul lelepleződnek az ő Simon ügyeik. Már ha elég tökös, az LMP, a Jobbik, a DK és az MSZP.

Az, hogy az LMP bejutott kétségtelen nagy fegyvertény Schifferéktől. 2018-ra megerősödhetnek.

Éppen ezért gondolom úgy, hogy az ország szempontjából nagyon jó a mostani eredmény, mert olyan struktúra alakult ki, hogy mindegyik párt reálisan kormányzati szerepre törhet 2018-ban, ezért a Fidesz rá van szorítva a jobb, a sokkal jobb kormányzásra, az ellenzéknek pedig arra, hogy valódi alternatívát mutasson fel. Rá kell jönniük, hogy nem elég az Orbán takarodj.

Elek Attila, Független SZABAD EURÓPA


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »