Földváry Terézia: Ki kell választanunk azt az utat, amin tovább fejlődhetünk és megmaradhatunk

Földváry Terézia: Ki kell választanunk azt az utat, amin tovább fejlődhetünk és megmaradhatunk

Az etnikai alapú politizálás lehetőségeit kutató sorozatunkban most azokat a polgármestereket kérdeztük meg, akik a saját községük-városuk irányításán túl az országos politika iránti érdeklődésüket is már többször kinyilvánították. Arra kértük az egyes településvezetőket, hogy saját tapasztalatuk, meglátásaik alapján foglalják össze, miben látják az etnikai politizálás megújulásának lehetőségét. Földváry Teréziát, Sárosfa község polgármesterét kérdeztük.

„Úgy gondolom, most egy hullámvölgyben vagyunk, de hogy ebből kikászálódjunk, ahhoz minden magyar érzelmű embernek hozzá kell majd járulnia. Ki kell választanunk azt az utat, amin tovább fejlődhetünk és megmaradhatunk. A választási kudarcért a felelősséget semmiképp sem egy ember vagy egy csoport viseli. Azt látom, hogy vannak, akik nagyon sok munkát letettek és tesznek is az itteni magyarságért, akár a kultúra terén, ahol a legjobban lehet bevonzani a fiatalokat.

Amikor a három magyar politikai tömörülés egyesült a Szövetségben, nem történt meg a személyi megújulás, aminek pedig meg kellett volna történnie. Teret kell adni a fiataloknak a kibontakozásra, a tapasztalatszerzésre, a bemutatkozásra. Azért, hogy egy kis önbizalmat szerezzenek. Ők azok, akik már teljesen más rálátással szemlélik a világot”

– véli Földváry Terézia.

Rögtön hozzá is teszi, természetesen tapasztalatra is szükség van. Mindig is úgy volt, hogy az idősek indították útra a fiatalokat, miután tapasztalattal, tudással kellőképpen felvértezték és támogatásukról biztosították őket. Szerencsére ő is is több olyan fiatalt ismert, aki örömmel dolgozik a közösségért, szervez rendezvényeket. Ezt később a magyarság szolgálatában is kamatoztathatják. Szívügyükké válhat.

Hírdetés

Az 5 százalékos parlamenti küszöböt abszolút megugorhatónak tartja, csak szerinte más jeleket kell küldeni a választók felé, nem a személyes ellentéteket, hanem az egységet kellene inkább demonstrálni. Nem mellesleg pedig sokkal nagyobb szervezettségre van szükség.

„Az utóbbi két-három év fura megnyilvánulásai elidegenítették az embereket a politikától. Egyfajta letargia lett rajtuk úrrá. Pedig a 150-es listán egészen biztosan mindenki talál olyat, akit jó szívvel be tud karikázni. Ha valaki netán egyetlen olyan személyt se találna, akkor pedig javasolhat embereket, jelölteket. Azt kevesen látják, mennyi munkával jár egy-egy kampány, most már a közösségi oldalakon is aktívnak kell lenni.

Biztos vagyok abban, hogy a pártban minden jó ötlet, elképzelés támogatásra lelne. Ezt a mi faluközösségünkben is komolyan veszem, örömmel fogadom a jó elképzeléseket. Ne csak kritizáljunk, hanem tegyünk is a változásért!”

– hangsúlyozza Sárosfa polgármestere, hozzátéve: a közömbösséget le kell győzni. Mindenképpen a közösségért tenni tudó és akaró emberek viszik előre a pártot is.

Szóba kerül az is, hogy a többségi nemzet nagysága szerinte mindig abban rejlik, mit nyújt a kisebbségeknek. Ilyen nemes gesztus lehetne a parlamenti bejutási küszöb lejjebb vitele.

Ami a tisztújítást illeti, arról egyelőre még kevés az információ. Egy biztos, karizmatikus vezető személyiségekre volna szükség a Szövetségben. A második világháború óta fogyásunk felgyorsult, sok emberből kiveszett a magyar szív. Ott, ahol még tömbben élnek a magyarok, nem szabad, hogy érdektelenség uralkodjon.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »