Földrengésbiztossá teszik az iskolákat, kórházakat

Földrengésbiztossá teszik az iskolákat, kórházakat

Újabb, az épületek földrengésbiztossá tételét szolgáló szabályozást fogadott el a kormány a fejlesztési minisztérium javaslatára. A törvénytervezet felgyorsítja a földrengés-biztonsági munkálatok engedélyeztetésének folyamatát, amely ezután a parlament asztalára kerül, majd ezt követően léphet érvénybe.

A rendelkezés előírja a földrengésveszélyes épületek felújításához szükséges engedélyek gyorsabb kiállítását, gyorsabb közbeszerzési folyamatot enged meg, és határidőket szab meg az épületek gyors felmérésére, amely elengedhetetlen ahhoz, a kórházakat, iskolákat, tömbházlakásokat és más épületeket minél hamarabb, szakszerűen felértékeljenek földrengés-biztonsági szempontból. Ez az előfeltétele annak, hogy a földrengés-biztonsági munkálatok finanszírozását kérjék az önkormányzatok – mutatott rá Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

Hírdetés

Az új rendelkezés továbbá ideiglenesen, az épület felújításáig betiltja a fokozottan földrengésveszélyes épületekben található lakások bérbeadását és az ezekben az épületekben szervezett tömeges eseményeket. Ugyanakkor megteremti a törvényes lehetőséget arra az alkotmány betartása mellett, hogy a tömbházlakásokat földrengésbiztossá tegyék a lakók többségének beleegyezésével. „A jelenlegi törvény értelmében, ha egy lakót nem sikerült meg­győzni a munkálatokról, nem tehették földrengésbiztossá az épületet. Ezt a gondot most kimozdítottuk a holtpontról, és százszázalékos vissza nem térítendő finanszírozást biztosítunk. A cél az, hogy minden akadályt elhárítsunk a földrengésbiztonság útjából” – hangsúlyozta Cseke Attila.

Az iskolák földrengésbiztossá tételét szolgáló programot is indított a fejlesztési minisztérium. Az önkormányzatok felmérik a település iskoláinak épületeit, a tanügyminisztériummal közlik a nem biztonságos iskolaépületek listáját, majd a tanügyi szaktárca javaslatára a fejlesztési minisztérium beiktatja ezeket az épületeket az földrengés-biztonsági programba.

Mint ismeretes, a helyreállítási alapból és az Országos Beruházási Vállalat segítségével a fejlesztési minisztérium 366 épületet tesz földrengésbiztossá. Az első 50 épület között 19 iskola és egyéb tanügyi intézmény, 3 kórház és 11 tömbház van. Háromszéken felújítják a kökösi óvoda és közösségi ház épületét, valamint egy kézdivásárhelyi ingatlant.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »