Földrengés volt Észak-Korea nukleáris kísérleti telepe térségében

Földrengés volt Észak-Korea nukleáris kísérleti telepe térségében

PHENJAN. Kisebb földrengés volt pénteken Észak-Korea nukleáris kísérleti telepe térségében, de a dél-koreai meteorológiai intézet szerint nem emberi tevékenység idézte elõ, és már több ilyen történt azóta, hogy Phenjan szeptember 3-án végrehajtotta hatodik és eddigi legnagyobb kísérleti atomrobbantását.

A pénteki rengés 2,7-es erõsségû volt, és három kilométer mélységben történt Észak-Hamgjong tartományban, a Punggje-ri kísérleti telep közelében. Az amerikai földtani intézet 2,9-esnek mérte a rengést, amely szerinte öt kilométeres mélységben történt.

Hírdetés

A szeptember eleji kísérleti robbantás 6,3-es erõsségû földrengést idézett elõ, és az azóta történt kisebb rengésekbõl szakemberek arra következtetnek, hogy a mesterségesen elõidézett nagy földmozgás esetleg destabilizálta a környezõ hegyvidék szerkezetét.

Az Észak-Korea tevékenységét figyelõ, washingtoni központú, 38 North nevû csoport mûholdképek alapján megállapította, hogy a kísérleti robbantás számos földcsuszamlást is elõidézett a térségben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »