Földre küldte a helikoptereket a botrány szele

Földre küldte a helikoptereket a botrány szele

A gyanú szerint egy magáncég soha el nem végzett karbantartási munkákat számlázott ki a hadseregnek, ha ez így van, akkor a katonák életét veszélyeztették.

Szolgálaton kívül helyezte a szlovák hadsereg az Mi–17-es helikoptereit, egyet kivéve. A védelmi tárca biztonsági okokra hivatkozik és titkolózik, de a háttérben azt suttogják, óriási botrány készülődik.
Az Mi–17-es orosz gyártmányú helikopterből 12 van a szlovák hadseregnek, ebből négy folyamatosan felderítő és mentőfeladatokat lát el. Mindig menetkésznek kell lenniük: ha légterünkben eltűnne a radarokról egy repülőgép, ezek a helikopterek hivatottak felderíteni a gép hollétét, és ha szükséges, ezek vezetik el a mentőegységeket vagy viszik biztonságba a legénységet. Erre nemzetközi szerződések kötelezik a szlovák légierőt.

A helikoptereket a védelmi tárca közlése szerint biztonsági okokból helyezték szolgálaton kívül, feladatukat ideiglenesen a belügyminisztérium helikopterei veszik át. Ám a probléma ezzel csak részlegesen oldódik meg, a belügy gépei ugyanis nincsenek megfelelően felszerelve a feladatra. A Denník N és az Aktuality.sk forrásai szerint az ügy komoly idegességet váltott ki a hadsereg berkein belül. A lapok információi szerint ugyanis egy magáncég miatt kellett kivonni a forgalomból az Mi–17-eseket. A cég ugyanis közvetítőként működött közre a helikopterek orosz karbantartója és a szlovák hadsereg között, és fennáll a gyanú, hogy olyan javítási és karbantartási munkálatot is kiszámláztak, melyeket valójában sosem végzett el senki. Ez pedig azt jelenti, hogy komoly veszélybe sodorták a pilóták és a helikopterek személyzetének életét – ráadásul a probléma többéves lehet, de csupán most jöttek rá, hogy valaki meghamisíthatta a dokumentációt. A sajtónak több biztonsági elemző is úgy nyilatkozott, ha ez beigazolódik, az a szlovák hadsereg eddigi legnagyobb botránya lehet.
 

A tárca azt ígéri, az egyik Mi–17-es hamarosan újra repülhet. Ľubomír Galko (SaS) volt védelmi miniszter ugyanakkor felszólította Peter Gajdošt (SNS), a tárca jelenlegi vezetőjét, hogy a parlamenti védelmi bizottság előtt magyarázza meg a történteket. (fm)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »