Földi: Erdogan őrült

Recep Tayyip Erdogan török elnök rendkívül elvetemült, a hatalmára törő katonák ellen fegyvertelen embereket küldött az utcára. Mi lett volna, ha a puccsisták nem állnak le, és vérfürdőt rendeznek – tette fel a kérdést Földi László biztonságpolitikai szakértő.

2016. július 18. 09:22

Kétlépcsős puccsról lehetett szó Törökországban. Egy szűk garnitúra megpróbálta a klasszikus formában blokkolni az államigazgatást: éjszaka támadtak, amikor nem működtek a hivatalok, elfoglalták a logisztikai rendszereket, a reptereket, megpróbálták korlátozni a kommunikációs csatornákat – egy ideig a Facebook elérhetőségét is sikerült korlátozniuk. Ez előkészített akció volt, egyáltalán nem amatőr megoldás – mondta Földi László titkosszolgálati szakértő az M1-en.  Az elemző szerint azonban eggyel nem számoltak a puccsisták – azzal, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök rendkívül elvetemült, és a hatalmára törő katonák ellen fegyvertelen embereket küld az utcára. Ha a puccsisták nem állnak le, és vérfürdőt rendeznek, teljesen egyértelmű, hogy az emberek nagy része hazarohant volna – tette fel a kérdést Földi László.

Az elemző szerint a civilek utcára tódulása után Erdogan átvette az irányítást, és végiggondolta, hogy ez nagyon jó alkalom a leszámolásra – mindenkivel.  A szakértő szerint Erdogan nem csak hataloméhes, hanem őrül t is, az évek óta semmi mást nem tesz, minthogy az ellenfeleit börtönbe zárja, most pedig a halálbüntetés visszaállításával akarja megtisztítani az országot tőlük – mondta a biztonsági szakértő.

Hírdetés

A pénteki puccskísérlet után eddig mintegy hatezer embert – katonákat, bírákat és ügyészeket – vettek őrizetbe, de Binali Yildirim török kormányfő szerint ez a szám emelkedni fog.  A török elnök az egykori mentorát, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot vádolja a hatalmának megdöntésére tett kísérlet előkészítésével.  A puccskísérletben hivatalos adatok szerint legalább 294-en vesztették életüket, köztük 104 puccsista és 190 civil. A sebesültek számát 1440-re becsülik.

M1 – Ma reggel

Fethullah Gülen, hu.wikipedia.org

(1941. április 27., Erzurum, Törökország) muszlim vallástudós. Mestere Said Nursî volt. Legfőbb tanítása a vallásközi párbeszéd, a dialógus. Politikai támadások elől és gyógykezelés céljából az Egyesült Államokba költözött.Fethullah Gülen a török puccs szelleme! -Erdogán szerint.Nemzeti InternetFigyelő (NIF)
Kategória:Aktuális, Hírek, Külföld, Politikai elemzés Tagged: Erdogan szultán, Fethullah Gülen, katonai puccs, Törökország


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »