Földgáz nélkül maradhat a romániai fogyasztók egy része az orosz–ukrán vita miatt

Földgáz nélkül maradhat a romániai fogyasztók egy része az orosz–ukrán vita miatt

Fennáll annak a reális veszélye, hogy a téli hónapokban nem tudják biztosítani a hatóságok a földgázszolgáltatást valamennyi romániai fogyasztó számára – hívja fel a figyelmet az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) a honlapján szerdán közzétett dokumentumban.
A bukaresti állami szerv közölte: „eléggé megalapozott a gyanú”, hogy az Ukrajnából importált gáz mennyisége csökkenni fog. „Ilyen körülmények között megtörténhet, hogy szükséges lesz bizonyos fogyasztói kategóriákat leválasztani a földgázszolgáltatás hálózatáról és kőolajjal biztosítani a működésüket” – idézi az ANRE közleményét az Agerpres hírügynökség.

Ez az első alkalom, hogy a romániai hatóságok arról beszélnek, veszélybe kerülhet a földgáz importja az Oroszország és Ukrajna közötti egyezmények 2019. december 31-ei megszűnésével.

Hírdetés

Oroszország továbbra is ahhoz tartja magát, hogy december 31-ét követően nem akarja a gázkereskedelmi láncában tudni Ukrajnát. A Transgaz román állami vállalat mindeddig azt állította hivatalos dokumentumaiban, hogy a román fél semmiféle tájékoztatást nem kapott az oroszországi földgáz Ukrajnán keresztül történő szolgáltatásával kapcsolatban.

Az ANRE rendelettervezettel módosítani kívánja a földgáz téli elraktározásának módszerét, és a tervezet indoklásában tér ki az említett veszélyre. „Az Ukrajnán keresztül érkező földgáz szolgáltatásának megszakítása az egész régióra ki fog hatni, mind Magyarország, mind Bulgária kénytelen lesz aktiválni a biztonsági mechanizmusokat fogyasztóik védelme érdekében. Következésképpen a két országgal való kapcsolódási pontokon nem lesz már elérhető a földgáz” – szerepel a dokumentumban.

Az ANRE figyelmeztet, hogy bár egy április határozata megállapította azt a minimális földgázmennyiséget, amelyet a Transgaz köteles elraktározni földalatti tározóiban, a földgázimport leállta esetében az elraktározott mennyiség kevésnek bizonyulhat a szállítási rendszer működtetésére és az a kockázat is fennáll, hogy a piacról sem tudja beszerezni a szükséges mennyiséget. Az energiaár-szabályozó hatóság szerint figyelembe véve a nagyon rövid időszakot, ameddig még lehetőség van újabb gázmennyiség elraktározására a földalatti tározókban, szükség van a jogszabálytervezet sürgősségi eljárással való elfogadására. Dumitru Chiriţă ANRE-elnök hétfőn úgy nyilatkozott, hogy eddig a kiszabott gázmennyiség 97 százalékát raktározták el a téli hónapokra.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »