Földcsuszamlás Ausztriában

A felső-ausztriai tartományi választáson az Osztrák Szabadságpárt a második helyen végzett, megelőzve a Szociáldemokratákat is.

A HC Strache által vezetett Osztrák Szabadságpárt jó eredményére számítani lehetett, ám az előrejelzésekhez képest jóval több szavazatot szerzett a párt.

Az Osztrák Néppárt, de főleg a Szociáldemokraták erősen visszaestek. Előbbi legalább azzal vígasztalhatja magát, hogy egyelőre megtartotta az első helyét (36 százalék), utóbbi azonban szinte összeomlott: mindössze 17 százalékot ért (meg is köszönhetik az egyébként szociáldemokrata kancellárjuknak).

Ehhez képest – bár a legtöbb közvéleménykutató 15-20 százalék közé tette a Szabadságpártot – Stracheék 31 százalékkal rögtön a második helyre küzdötték fel magukat.

Hírdetés

A hat évente megrendezett felső-ausztriai választáson egymillió ember szavazhatott a hét induló pártra: a Néppártra, vagyis a konzervatív ÖVP-re, a Szabadságpártra (FPÖ), illetve a szociáldemokrata SPÖ-re. Rajtuk kívül a Zöldek, a liberális NEOS, az Osztrák Kommunista Párt, valamint az osztrák Keresztény Pártra lehetett szavazni.

Az eredmény természetesen – mi más – a bevándorlás következménye. Portálunk olvasói előtt sem titok, hogy az osztrák kormány – vagyis a néppárt és a szociáldemokraták kéz a kézben – töketlenkedése, külpolitikai baklövései, de legfőképp következetlensége mellett Strache és pártja következetesen és keményen bírálta az agynélküli bevándorláspárti politikát.

Az eredmény természetesen jól jelzi: átalakul Európa politikai palettája, szinte egyik napról a másikra. Október 11-én pedig Bécsben választanak, ahol a Szabadságpárt jó eséllyel küzdhet már az első helyért is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »