Fokvárosban már hajat sem mosnak, annyira nincs víz

Fokvárosban már hajat sem mosnak, annyira nincs víz

Day Zero, vagyis Nulladik Nap – így emlegetik azt a vészjósló időpontot, hogy a Dél-afrikai Köztársaság fővárosa kifogy a vízből. A városvezetés még csak ajánlásokat fogalmazott meg a vízfogyasztás csökkentésére, de a vízszolgáltatás szüneteltetését tervezi arra az esetre, ha az emberek nem szabnak határt a fogyasztásnak. A klímaváltozás hatásainak a vártnál gyorsabb begyűrűzése, a tavaly tapasztalt évszázados szárazság és Fokváros gyorsan növekedő lakossága együttesen okozzák a példátlan jelenséget. Két hete még április 22-ére jósolták a vízkészletek elfogyását, ezt az időpontot most kellett tíz nappal előrébb hozni. 

Az emberek naphosszat járnak a közkutakra vagy forrásokhoz, hogy ballonjaikat, vödreiket teletöltsék. Ez csak azért baj, mert a pánikszerű vízkészlet-beszerzés még tovább súlyosbítja krízist.

A nagy méretű műanyagpalackok, ballonok, kannák fogyasztói ára természetesen majdnem megduplázódott. A News24 helyi hírportál szerint megnőtt a kereslet egy 2009-ben piacra dobott, de eddig nem nagyon keresett termék, a Dry Bath, vagyis száraz zuhany névre keresztelt gél-alapú készítmény iránt. Ebből 15 milliliter is elég ahhoz, hogy a teljes testfelületen szétkenve fertőtlenítsük magunkat és a tisztaság érzetét kölcsönözzük. 

Külföld MN Fokvárosban tavaszra efogyhat a víz a szárazság miatt Csak négyperces tusolást javasolnak, különben májusban már nem lesz mivel zuhanyozni.

Hírdetés

Beszámolók szerint Fokvárosban a piszkos haj többé nem az ápolatlanság, hanem a társadalmi felelősségérzet jele. Sokan a krumplifőzésből visszamaradt vizet használják a WC öblítésére, az emberek egyre-másra állnak elő a víz újrahasznosításával kapcsolatos ötletekkel.  

http://mno.hu/

De egyelőre még így sem sikerült csökkenteni a vízfogyasztást. A városvezetés szerint egészen elképesztő, hogy egyesek ilyen nehézségek közepette is képtelenek felfogni, hogy a Day Zero ilyen fogyasztás mellett nemcsak az idő múlásával, hanem épp az emberek viselkedése miatt kerül egyre közelebb. Február 1-jétől 50 liter a napi személyre szabott vízmennyiség, felette büntetés jár. Ám a fokvárosiak még mindig az átlag napi 87 liternél járnak. 

Az állatkertek és állatmenhelyek is veszélyben vannak, állatvédő aktivisták ezért vízgyűjtést szerveztek a Fokváros-beli állatoknak.

All these bottles of water will be going to Cape Town animal shelters from Johannesburg. Full story coming soon. 🎥: @AbigailJavier_ #DayZero #WaterCrisis pic.twitter.com/YUHvIUpriA— Times LIVE (@TimesLIVE) 2018. január 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »