Fokozódik az élemiszerválság: Ki a felelős?

Fokozódik az élemiszerválság: Ki a felelős?

A francia közszolgálati televíziós csatorna, a France 5 péntek esti tudósításában arról számolt be, hogy Odessza kikötőjében orosz rakétacsapások érték az ott felhalmozott, egy ideje blokkolt ukrán gabonatartalékokat. 

A fegyverszállítmányokhoz hasonlóan, a gabonalerakatok is az orosz támadások elsődleges célpontjaivá lettek. Gennagyij Trukhanov, Odessza polgármestere kijelentette:

Az oroszok nem elégszenek meg azzal, hogy lerombolták városainkat és megölték lakosainkat, jelenleg épp gazdasági összeomlást provokálnak Odesszában. Minden szállítási útvonal lehetősége megszakadt.  Legutóbbi támadásaik a logisztikai központok azon pontjaira irányultak, ahol a gabonát szárazföldön szállítják. 

Az ukrán hatóságok becslése szerint az oroszok 750 ezer tonna gabonát lophattak el, amelynek értéke több, mint 200 millió dollárra becsülhető.

A Krím-félszigeten található Szevasztopol kikötőjében készített műholdas felvételek alapján, az amerikai CNN szerint úgy tűnik, az orosz hajók éppen ukrán gabonát pakolhatnak. Csütörtökön London arra kérte Moszkvát, azonnali hatállyal függessze fel ezeket a szervezett lopásokat.

Az emberiség élelmezése függ ettől a gabonától. Ezért felszólítom Oroszországot, azt tegye, ami az emberiesség szellemében helyes és hagyjon szabad utat az ukrán gabonának. Fel kell hagynia a gabonakészletek eltulajdonításával. Látjuk, hogy Oroszország saját céljaira ellopja az ukrán gabonát. 

– mondta a brit honvédelmi miniszter.

Hírdetés

Pénteken a Kreml cáfolta a nyugati állításokat, lényegében az Oroszországra kiszabott nyugati szankciók eltörlését követelte a gabonaszállítások blokádjának feloldásáért.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta, 

kategorikusan elutasítjuk a Nyugat vádaskodását. Ellenkezőleg, azzal vádoljuk őket, hogy számos illegális intézkedést hoztak, és az orosz blokád volt az ezekre adott válasz. A nyugatiak inkább megszüntethetnék az embargós intézkedéseiket, amik megakadályozzák a gabonaexportot Ukrajnából.

 

A G7-ek csoportja a legfejletlenebb országokban a legrosszabtól tart.

Annalena Baerbock, német külügyminiszter elmondása szerint 25 millió tonna gabonát blokkolnak jelenleg Ukrajnában.  

A vészhelyzet emberek millióit fenyegeti élelmiszer-ellátási bizonytalansággal, ahogy Líbiát is, amely gabonaexportjának 70%-át Ukrajnával és Oroszországgal bonyolítja le, Törökország esetében ez 80%, Egyiptomnál pedig 90%.  

Egy Indiából érkező rossz hír még tovább súlyosbíthatja a világban eluralkodó élelmiszer-krízist. Az 1,3 milliárd lakosú ország tegnap bejelentette, hogy megtiltja saját megtermelt gabonájának kivitelét.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »