Fokozódik a spanyol "demokrácia" terrorja – Franco tábornok mellett Salvador Dalí is láthatatlan lehet Madridban?

Fokozódik a spanyol "demokrácia" terrorja – Franco tábornok mellett Salvador Dalí is láthatatlan lehet Madridban?

A hatvanéves Antonio Ortiz amatőr történész. Úgyhogy senki ne tévessze őt össze a 2003-ban elhunyt, szintén spanyol Antonio Dominguez Ortizzal, aki valódi történész volt.

Az előbbi most azt követeli a városvezetéstől, hogy foglaljon állást abban, hogy továbbra is Salvador Dalí Plaza nevet viselheti-e az a két tömbnyi élettér, amely nyüzsög a fiataloktól.

Ortiz magát "materialista marxistának" nevezi. Hogy miért e tautológia akkor, amikor még életünkben nem hallottunk egy "spirituális marxistáról" sem, nem tudni, de ezek már csak ilyenek. A megszállott amatőr történésznek az elmúlt két évtizedben az volt a szórakozása, hogy jegyzéket állított össze mindazon helyről Madridban, amely bármilyen kapcsolatban állt volna az 1939-es spanyol polgárháborútól 1975-ben bekövetkezett haláláig Franco tábornokkal. Azért, hogy követelje nevük megváltoztatását.

Sajátos, hogy a hidegháború idején az a tény, hogy Franco tábornok "fasiszta" volt, egy cseppet sem zavarta az akkori Nyugatot. Spanyolország a NATO szilárd tagja volt, és a kommunizmus elleni harc egyik bástyája akkor, amikor Olaszországot például nem sok választotta el attól, hogy a kommunista párt ölébe hulljon a hatalom.

És hogy miért éppen most mászik elő patkánylyukából Ortiz javaslataival? Mert most ért véget a spanyol főváros 24 éven át tartó konzervatív vezetése. A megválasztott új városirányító banda már bejelentette, hogy életet lehelnek a spanyol szocialista kormány 2007-ben hozott törvényének, amely minden olyan helynevet törölni fog, amely a Franco-"rezsimet", hőseit, mártírjait, Franco Falange Partja tagjait és annak más ismert szimpatizánsára emlékeztetnek. A törvényt számos korábbi városvezetés ellenezte.

Hírdetés

A városháza szóvivője elmondta, hogy alaposan mérlegelik, mely neveket töröljenek. E közben alaposan megvizsgálják az olyan "alapos" emberek által készített listákat, mint Ortiz. Az ő listáján 265 utca és tér, 11 emlékmű, 19 iskola, fitneszterem és egyéb épület található. A listán olyan nevek is szerepelnek, mint dr. Juan Antonio Vallejo-Nágera, aki annak idején könyvet írt arról, hogy a baloldali gondolkodás kezelhető pszichológiai betegség.

Feladatuk azért mégsem lesz túlzottan egyszerű. A Francisco Franco Alapítvány – amelyet a tábornok lánya vezet – és a Keresztény Ügyvédek Spanyol Szervezete jogi úton fog ellenállni. Ugyanis a törvény a "történelmi jelentőségű" építményeket, emlékműveket nem teszi tárgyává. Jaime Alsono, a Franco alapítvány egyik vezetője kijelentette: "Oroszország tele van a Szovjetunió – amely szörnyű diktatúra volt – vezetőinek szobrával. Miért kellene Spanyolországnak más lennie, és elpusztítania egy olyan történelem emlékeit, mely még csak össze sem hasonlítható a szovjetekével?

De akkor a világhírű festő, Salvador Dalí ne lehessen tovább a róla elnevezett tér névadója? Az a Dalí, akinek képei ma világszerte talán a legnagyobb érdeklődést váltják ki? Csak azért, mert falangista érzelmű volt?

És nálunk hány mai újságíró, költő, szobrász, politikus, tudós és más volt a véres kommunista diktatúra híve és szolgálója? Ma pedig Gázában, Irakban, Afganisztánban és máshol népirtó kormányok seggnyalonca? Viszont igaz: ők nem Dalík. Képtelenek arra, hogy bármilyen időtálló, nemzetközi érdeklődést is kiváltó értéket hozzanak létre.

Hjalmar Sakk

(Kuruc.info)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »