Fokozódik a Föld vulkanikus aktivitása? Juhász Árpád válaszol

Fokozódik a Föld vulkanikus aktivitása? Juhász Árpád válaszol

Hogy egy földrengés milyen erősségű, illetve kivált-e szökőárt, attól függ, milyen mélységben volt a földrengés fészke – tudta meg az InfoRádió Juhász Árpád geológustól.
„Azt a cunamit, ami az Anak Krakatau-vulkán környékén pattant ki, nem hagyományos földmozgás okozta”
– tisztázta a tudós. Mint részletezte, „arról van szó, hogy van egy nagyon öreg vulkán, az igazi Krakatau az 1800-as években a történelemben páratlan jellegű pusztítást végzett, 30 méteres hullámok rohantak végig Jáva és Szumátra partvidékén, és több 10 ezer ember halt meg. Az akkori vulkáni sziget, a Krakatau felrobbant, és annyira elpusztult, hogy egy darabig nem is volt semmi a tenger színe fölött. Aztán lassan, az évtizedek során a tengeri beszakadás közepén egy kisebb vulkán kezdett növekedni. Ennek az új vulkánnak a kitörési anyaga részben a tengerbe hullott” – ecsetelte.

A keletebbre eső mostani földrengés viszont – mint Juhász elmondta – tektonikus rengés volt, nem volt köze sem a korábbi földrengéshez, sem a vulkánkitöréshez.
„Ha egy törésvonal mentén egy-egy földrengés kipattan, akkor ott a feszültség feloldódik, és a közelben általában nem szokott újabb rengés kipattanni, legfeljebb utórengések vannak”
– tette hozzá.

Hírdetés

Elmondása szerint aközött sincs semmilyen összefüggés, hogy 2004-ben és 2018-ban is karácsonykor volt földrengés, és az is véletlen, hogy az Etna is mostanában tört ki Szicíliában, hiszen az „a Föld-aktivitás egy túlsó pontján van”.

Juhász Árpád egyértelművé tette, hogy
földrengéseket a tudomány mai állása szerint nem tudnak előre jelezni, eddig minden ilyen kísérlet megbukott.
„Pedig Amerikában

a Szent András-törésvonalnál dollárszázmilliókat költenek ilyen irányú kutatásokra.

A cunamik érkezését lehet előre jelezni, noha azok is több száz kilométeres óránkénti sebességgel rohannak végig az óceánokon. És akkor is csak úgy van esély a védekezésre, ha az óceánparttól távol keletkezik szökőár” – húzta alá a geológus.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »