Fókák özönlötték el a kanadai falut (videó)

Fókák özönlötték el a kanadai falut (videó)

Nyitókép: VOCM

A parti őrség segítségét kérte a kanadai Roddickton-Bide Arm település, miután területét elözönlötték a fókák: az Új-Fundland szigeten fekvő kis település utcáin és kertjeiben mintegy negyven, az Atlanti-óceánba tartva eltévedt tengeri ragadozó kóborolt. 

“Azt mondták, hogy hagyjuk a természetet, élje a maga életét, de közel egy hete már, hogy a fókák itt tanyáznak” – mondta Sheila Fitzgerald polgármester a The Northern Pen helyi lapnak. “Ha a fókák tudnák az utat, már rég elmentek volna.”

Hírdetés

Az Új-Fundland északi csücskénél fekvő Roddickton-Bide Arm a fókák vándorlási útvonalába esik. Az emlősök télen elhagyják az Északi-sarkot és Grönlandot, hogy az új-fundlandi partokhoz és a Szent-Lőrinc-öbölbe ússzanak. A kanadai média által megkérdezett biológusok szerint azonban a mintegy negyven fóka eltévedt, útjukat egy jégtorlasz zárta el.

A szövetségi halászati és óceánügyi minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy a fókák vadállatok, “amelyekhez nem szabad közelíteni vagy megérinteni őket, mert kiszámíthatatlanná és agresszívvé válhatnak”, ráadásul “az emberre veszélyes fertőzéseket is terjeszthetnek”. A helyeik így nem tudtak mást tenni, mint hagyni szabadon kóborolni az állatokat a garázsbejáratokban vagy az utcán.

A fókák bőre azonban ugyanolyan világos, mint a behavazott talaj, beolvadnak az útba és nehéz észrevenni őket, így kedden egy gépkocsi két fókával is ütközött, melyek elpusztultak. “Egyre kedvetlenebbek, tunyán mozognak, szívfacsaró látni ezeket az állatokat” – mondta a polgármester.

erdekesvilag.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »